Duńska kanapka smørrebrød z krewetkami BIO

Smørrebrød duńska kanapka z krewetkami BIO
Krewetki BIO Primefrost w duńskiej kanapce
Duńska kanapka z krewetkami BIO

Przedstawiamy tradycyjną duńską potrawę, a właściwie kanapkę na kromce ciemnego chleba zwanego rugbrød.

Ciekawostką jest to, że oryginalne Smørrebrød zazwyczaj spożywa się nożem i widelcem.

Zainspirowani przepisami na kanapki prosto z Danii, przedstawiamy prostszy i mniej kaloryczny, ale równie smaczny przepis na koktajlowe kanapeczki z krewetkami BIO. Smørrebrød to tradycyjna duńska potrawa, a właściwie kanapka na kromce ciemnego chleba zwanego rugbrød. Ciekawostką jest to, że oryginalne Smørrebrød zazwyczaj spożywa się nożem i widelcem. Zainspirowani przepisami na kanapki prosto z Danii, przedstawiamy prostszy i mniej kaloryczny, ale równie smaczny przepis na koktajlowe kanapeczki z krewetkami BIO.

Czas przygotowania 20 minut

 

Składniki na 25 kanapeczek (dla 5 osób):

 320 g mrożonych krewetek blanszowanych obranych z ogonkiem 31-40 BIO Primefrost (ok. 25 krewetek)

 2 bagietki pełnoziarniste

 2 ogórki szklarniowe

 masło lub margaryna

 5 jajek

 rukola

 majonez

 kiełki rzodkiewki

 sól i pieprz dla smaku

 

Przygotowanie:

Krewetki BIO rozmrażamy

Jajka gotujemy na twardo i studzimy

Bagietki kroimy na małe kromki, smarujemy masłem i obkładamy listkami rukoli i plasterkami ogórka

Krewetki smażymy kilka minut na maśle, doprawiamy solą i pieprzem do smaku

Jajka kroimy w plasterki, układamy na kanapkach i dodajemy odrobinę majonezu

Na każdej kanapce układamy po 1 krewetce, posypujemy kiełkami rzodkiewki i doprawiamy solą i pieprzem.

Nyd dit måltid 🙂

Dla smakoszy polecamy nasze pozostałe przepisy z wykorzystaniem BIO krewetek Primefrost

Serdecznie zapraszamy do zakupu naszych -> BIO Krewetek

Krewetki w sosie bbq
Tagliatelle z krewetkami Bio Primafrost
Tagliatelle z krewetkami BIO
Krewetki BIO po włosku