
Przedstawiamy tradycyjną duńską potrawę, a właściwie kanapkę na kromce ciemnego chleba zwanego rugbrød.
Ciekawostką jest to, że oryginalne Smørrebrød zazwyczaj spożywa się nożem i widelcem.
Zainspirowani przepisami na kanapki prosto z Danii, przedstawiamy prostszy i mniej kaloryczny, ale równie smaczny przepis na koktajlowe kanapeczki z krewetkami BIO. Smørrebrød to tradycyjna duńska potrawa, a właściwie kanapka na kromce ciemnego chleba zwanego rugbrød. Ciekawostką jest to, że oryginalne Smørrebrød zazwyczaj spożywa się nożem i widelcem. Zainspirowani przepisami na kanapki prosto z Danii, przedstawiamy prostszy i mniej kaloryczny, ale równie smaczny przepis na koktajlowe kanapeczki z krewetkami BIO.
Czas przygotowania 20 minut
Składniki na 25 kanapeczek (dla 5 osób):
320 g mrożonych krewetek blanszowanych obranych z ogonkiem 31-40 BIO Primefrost (ok. 25 krewetek)
2 bagietki pełnoziarniste
2 ogórki szklarniowe
masło lub margaryna
5 jajek
rukola
majonez
kiełki rzodkiewki
sól i pieprz dla smaku
Przygotowanie:
Krewetki BIO rozmrażamy
Jajka gotujemy na twardo i studzimy
Bagietki kroimy na małe kromki, smarujemy masłem i obkładamy listkami rukoli i plasterkami ogórka
Krewetki smażymy kilka minut na maśle, doprawiamy solą i pieprzem do smaku
Jajka kroimy w plasterki, układamy na kanapkach i dodajemy odrobinę majonezu
Na każdej kanapce układamy po 1 krewetce, posypujemy kiełkami rzodkiewki i doprawiamy solą i pieprzem.
Nyd dit måltid 🙂
Dla smakoszy polecamy nasze pozostałe przepisy z wykorzystaniem BIO krewetek Primefrost
Serdecznie zapraszamy do zakupu naszych -> BIO Krewetek