Francuska zupa – bouillabaisse z krewetkami BIO
Bouillabaisse jak wiele innych dań, przeszła drogę od potrawy biednych rybaków z okolic Marsylii na wykwintne stoły w najlepszych restauracjach. Przedstawiamy uproszczoną wersję do samodzielnego przygotowania w domu.
Składniki
- 1 paczka krewetek BIO Primefrost surowych obranych z ogonkiem 31-40
- 2 filety z dorsza ok 400 g
- 200 g mięsa z małży gotowanego
- 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 mała cebula posiekana
- Mały por
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 1 puszka siekanych pomidorów
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 600 ml bulionu warzywnego
- sól i pieprz, szczypta brązowego cukru
- 3 marchewki pokrojone w plasterki
- 2 ziemniaki pokrojone w kostkę
- Świeży koperek
Wykonanie
Do garnka wlać oliwę, dodać cebulą i czosnek i chwilę razem podgrzewać do zeszklenia. Następne dodać listek laurowy i pokrojone pomidorki świeże i z puszki oraz łyżkę koncentratu. Gotować przez kilka minut na małym ogniu, wlać gorący wywar warzywny, pokrojone ziemniaki, pora przekrojonego wzdłuż, marchewkę i gotować kolejne kilkanaście minut. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i gotować przez kolejne ok. 15 minut bez przykrycia na średnim ogniu.
Krewetki i małże rozmrozić, a filety z ryby bez skóry i ości pokroić na kilka mniejszych kawałków. Wrzucić do wywaru i gotować przez ok. 5-10 minut, krótko, bo owoce morza bardzo szybko się gotują. Odstawić z ognia, wlać do naczynek i udekorować świeżym koperkiem. Można podawać z chrupiącym pieczywem.
Bon appétit 🙂
Serdecznie zapraszamy do zakupu naszych -> BIO Krewetek
Miłośników innych smaków zapraszamy na pozostałe przepisy: