Francuska zupa – bouillabaisse z krewetkami BIO

Zupa z krewetkami Bio Primafrost
Francuska zupa bouillabaisse z krewetkami BIO

Francuska zupa – bouillabaisse z krewetkami BIO

Bouillabaisse jak wiele innych dań, przeszła drogę od potrawy biednych rybaków z okolic Marsylii na wykwintne stoły w najlepszych restauracjach. Przedstawiamy uproszczoną wersję do samodzielnego przygotowania w domu.

Składniki 

  • 1 paczka krewetek BIO Primefrost surowych obranych z ogonkiem 31-40
  • 2 filety z dorsza ok 400 g 
  • 200 g mięsa z małży gotowanego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 mała cebula posiekana 
  • Mały por
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 1 puszka siekanych pomidorów
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • sól i pieprz, szczypta brązowego cukru
  • 3 marchewki pokrojone w plasterki
  • 2 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • Świeży koperek

Wykonanie

Do garnka wlać oliwę, dodać cebulą i czosnek i chwilę razem podgrzewać do zeszklenia. Następne dodać listek laurowy i pokrojone pomidorki świeże i z puszki oraz łyżkę koncentratu. Gotować przez kilka minut na małym ogniu, wlać gorący wywar warzywny, pokrojone ziemniaki, pora przekrojonego wzdłuż, marchewkę i gotować kolejne kilkanaście minut. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i gotować przez kolejne ok. 15 minut bez przykrycia na średnim ogniu.

Krewetki i małże rozmrozić, a filety z ryby bez skóry i ości pokroić na kilka mniejszych kawałków. Wrzucić do wywaru i gotować przez ok. 5-10 minut, krótko, bo owoce morza bardzo szybko się gotują. Odstawić z ognia, wlać do naczynek i udekorować świeżym koperkiem. Można podawać z chrupiącym pieczywem.

Bon appétit 🙂

Serdecznie zapraszamy do zakupu naszych -> BIO Krewetek

Miłośników innych smaków zapraszamy na pozostałe przepisy:

Wszystkie przepisy z BIO Krewetkami Primefrost