
Krewetki BIO z chutney z czerwonych owoców, orzechami włoskimi i rukolą
Lubimy połączenia nieoczywiste i nowe smaki, dlatego proponujemy krewetki z owocowym sosem chutney. Chutney to gęsty, słodkawy mniej lub bardziej ostry sos, popularny w kuchni indyjskiej. Sporządzany jest z różnych owoców (my przygotujemy go z mieszanki czerwonych owoców) i warzyw z między innymi z rodzynkami, czosnkiem, cebulą, musztardą, octem. Sos pasuje doskonale do mięs, ryb oraz krewetek. Nasze danie to smaczna i efektowna przekąska, które zachwyci wszystkich gości kolorem, połączeniem smaków i lekkością.
Danie dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Składniki:
1 paczka krewetek blanszowanych 41-50 BIO, 200 g
1 paczka rukoli
10 połówek orzechów laskowych
sok z cytryny
sól
pieprz
Chutney:
1 czerwona cebula
300 g mrożonki z czerwonych owoców (śliwki, porzeczki, wiśnie, borówki)
szczypta suszonego imbiru
30 g cukru trzcinowego
50 ml octu
łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
sól do smaku
pieprz
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Krewetki rozmrozić i skropić sokiem z cytryny i odstawić. Przygotować chutney. Cebulkę pokroić w kostkę lub pióra i podsmażyć na oliwie. Jak się zarumieni dodać mrożone owoce, cukier, imbir i ocet. Smażyć aż zgęstnieje. Dodać na koniec sok z cytryny i pieprz. Wymieszać. Wyłożyć do miseczki.
Krewetki podsmażyć na tej samej patelni co chutney razem z orzechami włoskim. Doprawić solą i pieprzem. Rukolę wyłożyć na talerzach polać chutney. Na wierzchu położyć ciepłe krewetki i orzechy. Można podawać jako przystawkę w towarzystwie chrupiącej bagietki.
Serdecznie zapraszamy do zakupu naszych -> BIO Krewetek
Jeśli czujecie niedosyt- zapraszamy na więcej:)