Krewetki BIO z chutney z czerwonych owoców, orzechami włoskimi i rukolą

Krewetki BIO z chutney z czerwonych owoców, orzechami włoskimi i rukolą

Krewetki BIO z chutney z czerwonych owoców, orzechami włoskimi i rukolą

Lubimy połączenia nieoczywiste i nowe smaki, dlatego proponujemy krewetki z owocowym sosem chutney. Chutney to gęsty, słodkawy mniej lub bardziej ostry sos, popularny w kuchni indyjskiej. Sporządzany  jest z różnych owoców (my przygotujemy go z mieszanki czerwonych owoców) i warzyw z między innymi z rodzynkami, czosnkiem, cebulą, musztardą, octem.  Sos pasuje doskonale do mięs, ryb oraz krewetek. Nasze danie to smaczna i efektowna przekąska, które zachwyci wszystkich gości kolorem, połączeniem smaków i lekkością.

Danie dla 4 osób

Przygotowanie: 30 minut

Składniki:

1 paczka krewetek blanszowanych 41-50 BIO, 200 g

1 paczka rukoli

10 połówek orzechów laskowych

sok z cytryny

sól

pieprz

 

Chutney:

1 czerwona cebula

300 g mrożonki z czerwonych owoców (śliwki, porzeczki, wiśnie, borówki)

szczypta suszonego imbiru

30 g cukru trzcinowego

50 ml octu

łyżka soku z cytryny

1 łyżka oliwy z oliwek

sól do smaku

pieprz

 

Przygotowanie:

 

Przygotowanie:

Krewetki rozmrozić i skropić sokiem z cytryny i odstawić. Przygotować chutney. Cebulkę pokroić w kostkę lub pióra i podsmażyć na oliwie. Jak się zarumieni dodać mrożone owoce, cukier, imbir i ocet. Smażyć aż zgęstnieje. Dodać na koniec sok z cytryny i pieprz. Wymieszać. Wyłożyć do miseczki.

Krewetki podsmażyć na tej samej patelni co chutney razem z orzechami włoskim. Doprawić solą i pieprzem. Rukolę wyłożyć na talerzach polać chutney. Na wierzchu położyć ciepłe krewetki i orzechy. Można podawać jako przystawkę w towarzystwie chrupiącej bagietki.

Serdecznie zapraszamy do zakupu naszych -> BIO Krewetek

Jeśli czujecie niedosyt- zapraszamy na więcej:)

Krewetki w sosie bbq
Tagliatelle z krewetkami Bio Primafrost
Tagliatelle z krewetkami BIO
Zupa z krewetkami Bio Primafrost
Francuska zupa Bouillabaisse z krewetkami BIO

Wszystkie przepisy z BIO Krewetkami Primefrost