Krewetki BIO z sosem koktajlowym

fot. Blog Madame Edith

Krewetki BIO z sosem koktajlowym wg przepisu Blog Madame Edith 

Krewetki z sosem koktajlowym to jeden ze świątecznych klasyków w Australii. To też pyszna przekąska, jaką można podać na sylwestra lub po prostu spotkanie w gronie znajomych. Jak to zwykle bywa w przypadku retro klasyków, różne kraje kłócą się o to, w którym właściwie narodził się ten przepis. Wiadomo, że receptura ta była znana już na przełomie XIX i XX wieku. Sama nazwa sosu koktajlowego pochodzi od nazwy naczyń, w których podaje się to danie – są to przeważnie koktajlowe kieliszki do martini. A wzięło się to jeszcze z czasów prohibicji, gdy znaleziono po prostu dla tych tym kieliszków nowe zastosowanie…

Brytyjczycy nie podzielają opinii, że krewetki w sosie koktajlowym to wymysł Amerykanów i twierdzą, że danie powstało na Wyspach. Amerykanie za to wskazują na dawne książki, które opisują, iż koktajl ostrygowy powstał w San Francisco, a potem został spopularyzowany w tamtym regionie. I jak to często bywa: powstał przypadkiem, gdy w barze jeden z górników pracujących w kopalni złota zamówił whisky i talerz ostryg. Niestety alkohol wylał się przypadkiem na ostrygi, ale górnik nic sobie z tego nie zrobił i zjadł je wszystkie mówiąc, że to koktajl ostrygowy. Bardzo szybko inne lokale podchwyciły pomysł i zaczęły serwować ostrygi w szklance zalane mocnymi trunkami.

Co ciekawe na początku nie dodawano do dania liści sałaty, ani sosu koktajlowego, które dołączyły do kanonu nieco później. Jednak bez względu na pochodzenie, obecnie to właśnie w Australii danie to uważa się za świąteczne. A sam sos koktajlowy także występuje w wielu wariantach. Bazą jest zawsze majonez ora ketchup lub pomidorowy chutney. Do tego dochodza dodatki smakowe: sok z cytryny lub limonki, chrzan, sos Worcestershire lub tabasco. Dla ładniejszego smaku dodaje się czasami paprykę w proszku. – słodką, ostrą lub nawet wędzoną chipotle.

Do przepisu wykorzystałam krewetki marki PrimeFrost, które posiadają certyfikat BIO. Kupicie je w sieciach: Auchan, SPAR, Carrefour, Makro, Selgros, BioPlanet, Intermarche, Kaufland, Organic Farma Zdrowia i K&M Delikatesy. Krewetki występują w trzech rodzajach: blanszowane, obrane z ogonkiem w rozmiarach 41-50 oraz 31-40, a także surowe obrane z ogonkiem w rozmiarze 31-40. Sama użyłam blanszowanych w rozmiarze 31-40.

Krewetki z sosem koktajlowym – składniki:

fot. Blog Madame Edith

/na 3-4 porcje/

  • 320 g bio krewetek PrimeFrost (blanszowanych, obranych z ogonkiem)
  • 4 płaskie łyżki majonezu
  • łyżka ketchupu
  • łyżeczka sosu Worcestershire
  • łyżeczka chrzanu
  • odrobina sosu tabasco
  • szczypta mielonej papryki
  • ok. 1 łyżeczki soku z cytryny
  • 3-4 liście sałaty (przeważnie używa się lodowej, ale ja zdecydowanie bardziej wolę karbowaną)

Krewetki z sosem koktajlowym – przepis:

Krewetki rozmrażamy przez kilka godzin w lodówce. Podgrzewamy je na parze 2-3 minuty lub wrzucamy na minutę do gotującej się i osolonej wody.

Majonez mieszamy z ketchupem, sosem Worcestershire, chrzanem, sosem tabasco i mieloną papryką. Dodajemy odrobinę soku z cytryny do smaku. Jeśli robimy sos wcześniej, to wstawiamy do lodówki pod przykryciem, by nie obsechł.

Krewetki z sosem koktajlowym – podanie:

Do kieliszków nakładamy porwane liście sałaty, na wierzchu układamy podgrzane krewetki.

Smacznego!

 

 

Serdecznie zapraszamy do zakupu naszych -> BIO Krewetek

Krewetki w sosie bbq
Tagliatelle z krewetkami Bio Primafrost
Tagliatelle z krewetkami BIO
Krewetki BIO po włosku