Sushi z krewetkami BIO

Sushi z krewetkami BIO wg CZOSNEK I CHILI

Sushi z krewetkami BIO wg CZOSNEK I CHILI

Z sushi sprawa jest taka, że jak poprawnie zrobimy ryż to jesteśmy w domu. Najgorsze dla mnie jest przepłukiwanie. Musimy zrobić to dokładnie. Wsypujemy ryż do sushi do garnka, zalewamy wodą i trzemy, przecieramy, znęcamy się nad nim 😃 wymieniamy wodę i powtarzamy czynność aż ryż będzie biały a woda przezroczysta. Następnie odstawiamy na 20 minut, niech sobie wszystko przemyśli. Po tym czasie zalewamy wodą, 1,5 cm nad ryż – za mało- spalimy, za dużo, będzie ciapka. Wstawiamy pod przykryciem na mały gaz, gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ja minimalny i gotujemy 20 minut. Po tym czasie odstawiamy na 15 minut i dopiero wtedy po raz pierwszy możemy podnieść przykrywkę.

Zaprawa do ryżu:
Na 400 g ryżu :
6 łyżek octu ryżowego
2-6 łyżeczek cukru ( zależy jak słodki ryż lubicie. Ja dałam 2 kostki cukru trzcinowego)
1,5 łyżeczki soli.

Łączymy i wlewamy do ryżu. Dokładnie mieszamy.

Na bambusową mate wykładamy nori, zwilżamy dłonie wodą i układamy ryż, zostawiając wolne miejsce ok 3 cm od brzegu. Smarujemy wasabi.

I składniki. Mój ulubiony dodatek do krewetki w tempurze. Użyłam BIO krewetek od @primefrostpolska. Polecam zrobić tempurę samemu. Ta kupna mi nie leży. Wystarczy pół szklanki mąki pszennej i pół kukurydzianej. Do tego szklanka lodowatej wody. Obtaczamy krewetki i smażymy na oleju. Do krewetek dodaje sałatę, mango i majonez. Rewelacja.

Inne połączenia to : sałata, paluszki krabowe, awokado, ogórek, serek Philadelphia/ sałata, łosoś, ogórek, serek / surimi, mango, awokado, sałata, majonez. Ponieważ to amatorszczyzna, to improwizujemy 😉

A potem to już zawijanko i szamanko 🤤🤢

Serdecznie zapraszamy do zakupu naszych -> BIO Krewetek

Miłośników innych smaków zapraszamy na pozostałe przepisy:

Wszystkie przepisy z BIO Krewetkami Primefrost