Świąteczne krewetki BIO w sosie pomarańczowym z goździkami
Wszyscy znamy przepis na rozgrzewająca herbata z pomarańczą i goździkami. Kiedy za oknem mróz i śnieg nie ma nic lepszego na poprawę nastroju i rozgrzanie. Postanowiliśmy połączyć aromatyczną pomarańczę i goździki z odrobiną imbiru z naszymi krewetkami BIO.
Danie dla 2 osób
Przygotowanie: 20 minut
Składniki:
1 opakowanie krewetek blanszowanych 41-50 BIO, 200 g
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka masła
szczypta suszonego czosnku
szczypta imbiru suszonego
4 łyżki łagodnego sosu słodkie chili
pół szklanki soku pomarańczowego
sól
pieprz
1 pomarańcza do dekoracji
garść goździków
Przygotowanie:
Krewetki rozmrozić. Masło rozgrzać na patelni, dodać krewetki, sos rybny, imbir, czosnek, sos słodkie chili, sól, pieprz do smaku. Zamieszać. Dodać sok z pomarańczy i goździki. Poczekać aż sos się lekko zredukuje. Podawać cieple udekorowane cząstkami pomarańczy. Aromat dania rozniesie się po całym domu tworząc cudowny nastrój.