“Ryba po grecku” z krewetkami BIO

“Ryba po grecku” z krewetkami BIO

“Ryba po grecku” z krewetkami BIO

Przystawka świąteczna inspirowana tradycyjnym, wigilijnym daniem, jakim jest ryba po grecku. To pyszne połączenie delikatnych warzyw i krewetek BIO w delikatnym cieście, których użyliśmy zamiast tradycyjnej ryby. Jest to propozycja dla tych, którzy nie boją się łączenia kulinarnych eksperymentów  z tradycyjną kuchnią.

Danie dla:  4 osób

Przygotowanie: 30 minut

Składniki:

20 krewetek blanszowanych 41-50 BIO

sok z połówki cytryny

łyżka masła

2  marchewki

1 pietruszka

pół selera

pół cebuli 1 duża cebula

1 szklaka wrzącej wody

4 łyżki koncentratu pomidorowego

przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do ryb i owoców morza

2 jajka

pół szklanki mąki

olej do smażenia

natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

Krewetki rozmrażamy i marynujemy w soku z cytryny. Zdejmujemy z nich ogonki, zostawimy kilka z ogonkami do dekoracji (odkładamy do lodówki, bo będziemy je  smażyć tuż przed podaniem).  Obrane krewetki solimy i pieprzymy. Jaka mieszamy z mąką i przyprawą do ryb i owoców morza, tak aby powstała gładka masa. Krewetki maczamy w masie i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na patelni na złoty kolor. Wystarczy kilka minut. Gotowe krewetki w cieście odkładamy na bok. Warzywa (oprócz cebuli) obieramy i trzemy na tarce. Przekładamy do garnka, solimy i zalewamy gorąca wodą. Gotujemy bez pokrywki około 15 minut. Odlewamy wywar z warzyw i mieszamy w nim koncentrat pomidorowy. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na wysokiej patelni na złoty kolor. Dodajemy wywar z koncentratem i tarte warzywa. Doprawiamy do smaku. Całość trzeba razem zagotować.

Usmażone w cieście krewetki układamy w małych naczynkach po 4 sztuki lub całość tradycyjnej miseczce, wszystko zależy od koncepcji podania.  Przykrywamy warzywami. Ostawiamy do lodówki lub oddajemy od razu na ciepło. Przed podaniem smażymy na patelni krewetki z ogonkami na odrobinie masła. Każdą miseczkę dekorujemy krewetką i listkiem pietruszki.

Wszystkie przepisy z BIO Krewetkami Primefrost