
“Ryba po grecku” z krewetkami BIO
Przystawka świąteczna inspirowana tradycyjnym, wigilijnym daniem, jakim jest ryba po grecku. To pyszne połączenie delikatnych warzyw i krewetek BIO w delikatnym cieście, których użyliśmy zamiast tradycyjnej ryby. Jest to propozycja dla tych, którzy nie boją się łączenia kulinarnych eksperymentów z tradycyjną kuchnią.
Danie dla: 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Składniki:
20 krewetek blanszowanych 41-50 BIO
sok z połówki cytryny
łyżka masła
2 marchewki
1 pietruszka
pół selera
pół cebuli 1 duża cebula
1 szklaka wrzącej wody
4 łyżki koncentratu pomidorowego
przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do ryb i owoców morza
2 jajka
pół szklanki mąki
olej do smażenia
natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Krewetki rozmrażamy i marynujemy w soku z cytryny. Zdejmujemy z nich ogonki, zostawimy kilka z ogonkami do dekoracji (odkładamy do lodówki, bo będziemy je smażyć tuż przed podaniem). Obrane krewetki solimy i pieprzymy. Jaka mieszamy z mąką i przyprawą do ryb i owoców morza, tak aby powstała gładka masa. Krewetki maczamy w masie i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na patelni na złoty kolor. Wystarczy kilka minut. Gotowe krewetki w cieście odkładamy na bok. Warzywa (oprócz cebuli) obieramy i trzemy na tarce. Przekładamy do garnka, solimy i zalewamy gorąca wodą. Gotujemy bez pokrywki około 15 minut. Odlewamy wywar z warzyw i mieszamy w nim koncentrat pomidorowy. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na wysokiej patelni na złoty kolor. Dodajemy wywar z koncentratem i tarte warzywa. Doprawiamy do smaku. Całość trzeba razem zagotować.
Usmażone w cieście krewetki układamy w małych naczynkach po 4 sztuki lub całość tradycyjnej miseczce, wszystko zależy od koncepcji podania. Przykrywamy warzywami. Ostawiamy do lodówki lub oddajemy od razu na ciepło. Przed podaniem smażymy na patelni krewetki z ogonkami na odrobinie masła. Każdą miseczkę dekorujemy krewetką i listkiem pietruszki.