Tajska zupa z mlekiem kokosowym i krewetkami BIO

Tajska zupa z krewetkami BIO
Tajska zupa z krewetkami BIO

Tajska zupa z krewetkami BIO i mlekiem kokosowym

Danie dla 4 osób

Przygotowanie 30 minut

Lekka zupa inspirowana tajskimi smakami, stanowi połączenie delikatności i ostrości za sprawą przypraw orientalnych. 

Składniki:

2 łyżki masła do smażenia

1 paczka krewetek surowych BIO 31-40, 320 g

Pół cebuli posiekanej

Odrobina świeżego imbiru startego na tarce

1 ząbek czosnku wyciśnięty na prasce

1 łyżka pasty curry w kolorze żółtym

2 łyżki sosu sojowego jasnego

2 łyżeczki trawy cytrynowej w proszku

1 łyżka cukru trzcinowego

Sok z jednej limonki

Litr bulionu warzywnego lub bulionu z kostki

1 puszka mleka kokosowego

Listki mięty do dekoracji

Makaron Udon 200 g

Przygotowanie:

Krewetki rozmrozić. Na głębokiej patelni rozgrzać masło wrzucić cebulę, imbir i czosnek. Smażyć do momentu kiedy cebulka się zarumieni.  W międzyczasie ugotować makaron Udon. Na naszą patelnię dodać pastę curry, sos sojowy, sok z limonki i trawę cytrynową, zamieszać i gotować razem 2 minuty.  Bulion wymieszać z mlekiem kokosowym i wlać razem na patelnię. W zależności od tego jaki efekt chcemy uzyskać możemy użyć mniej lub bardziej tłustego mleka kokosowego. Na koniec dodajemy krewetki i gotujemy 4-6 minut. Zupę podajemy z makaronem udekorowaną listkiem mięty i plastrami limonki.