
Tajska zupa z krewetkami BIO i mlekiem kokosowym
Danie dla 4 osób
Przygotowanie 30 minut
Lekka zupa inspirowana tajskimi smakami, stanowi połączenie delikatności i ostrości za sprawą przypraw orientalnych.
Składniki:
2 łyżki masła do smażenia
1 paczka krewetek surowych BIO 31-40, 320 g
Pół cebuli posiekanej
Odrobina świeżego imbiru startego na tarce
1 ząbek czosnku wyciśnięty na prasce
1 łyżka pasty curry w kolorze żółtym
2 łyżki sosu sojowego jasnego
2 łyżeczki trawy cytrynowej w proszku
1 łyżka cukru trzcinowego
Sok z jednej limonki
Litr bulionu warzywnego lub bulionu z kostki
1 puszka mleka kokosowego
Listki mięty do dekoracji
Makaron Udon 200 g
Przygotowanie:
Krewetki rozmrozić. Na głębokiej patelni rozgrzać masło wrzucić cebulę, imbir i czosnek. Smażyć do momentu kiedy cebulka się zarumieni. W międzyczasie ugotować makaron Udon. Na naszą patelnię dodać pastę curry, sos sojowy, sok z limonki i trawę cytrynową, zamieszać i gotować razem 2 minuty. Bulion wymieszać z mlekiem kokosowym i wlać razem na patelnię. W zależności od tego jaki efekt chcemy uzyskać możemy użyć mniej lub bardziej tłustego mleka kokosowego. Na koniec dodajemy krewetki i gotujemy 4-6 minut. Zupę podajemy z makaronem udekorowaną listkiem mięty i plastrami limonki.