
Krewetki z czosnkiem i pietruszką wg przepisu Blog Madame Edith
Madame Edith zabrała nas w kulinarną podróż do słonecznej Hiszpanii. Zobaczcie co wyczarowała – proste danie z nutką pikanterii.
Przepis na Krewetki z czosnkiem i pietruszką
Składniki na 4 małe porcje po 6 krewetek:
320 g krewetek BIO Primefrost – blanszowanych, obranych z ogonkiem w rozmiarze 31-40
50 ml oliwy
5 ząbków czosnku (drobno posiekanych)
po 1/3 łyżeczki: chili w płatkach, słodkiej papryki (pimenton dulce), ostrej papryki (pimenton picante)
50 ml białego wina
natka pietruszki
Do podania:
ulubione pieczywo
Przygotowanie: Mrożone krewetki wkładamy do durszlaka i rozmrażamy. W międzyczasie siekamy czosnek oraz natkę pietruszki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek i trzy rodzaje papryki. Smażymy max. 1 minutę, by składniki się nie spaliły.Wkładamy krewetki i smażymy 1 minutę z jednej strony. Przekładamy je na drugą stronę i smażymy pół minuty, po czym dolewamy wino i podnosimy ogień. Smażymy jeszcze przez minutę. Dodajemy natkę pietruszki i przekładamy do miseczek.
Krewetki posypujemy natką pietruszki, można je skropić także sokiem z cytryny. Podajemy je z ulubionym pieczywem, dzięki któremu będzie łatwiej zjeść pyszny sos, jaki powstał podczas smażenia.
Smacznego!
Serdecznie zapraszamy do zakupu naszych -> BIO Krewetek