Namasu – japońska sałatka z krewetkami BIO i ogórkiem
Namasu oznacza „surowy ocet” i odnosi się do japońskich sałatek z surowych warzyw z dodatkiem octu ryżowego. Sałatka Namasu podawana jest na zimno i może być wykonana z różnych warzyw, w tym ogórka, marchewki lub selera. Namasu ma świeży, czysty smak, dzięki połączeniu octu ze szczyptą cukru. Dla uwydatnienia smaku dodać można do niej prażonego sezamu.
Składniki na 2 porcje:
- 200 g mrożonych krewetek blanszowanych obranych z ogonkiem 41-50 BIO Primefrost
- 2 ogórki szklarniowe
- 2 łyżeczki prażonego sezamu
- 1/4 szklanki octu ryżowego (polecamy ocet ryżowy marki Mr Ming)
- 1 łyżka imbiru, obranego i drobno posiekanego
- 1 szczypta cukru
- sól dla smaku
- sos sojowy
Wykonanie:
- Ogórki pokroić w cienkie plasterki.
- Krewetki BIO należy rozmrozić i podsmażyć kilka minut na maśle z dodatkiem posiekanego imbiru i soli, ostudzić.
- Do miseczki przełożyć ogórki, ostudzone krewetki BIO i sezam.
- Ocet ryżowy należy wlać do małej miski i wymieszać z cukrem, dodać też resztę imbiru i wymieszać, a następnie wlać do miseczek z ogórkami i krewetkami.
- Odłożyć do lodówki na co najmniej 30 minut przed podaniem. Dzięki temu wszystkie składniki nabiorą więcej smaku. Podawać z sosem sojowym w którym można maczać krewetki.
Serdecznie zapraszamy do zakupu naszych -> BIO Krewetek