Japońska sałatka Namasu z krewetkami BIO

 

Namasu z krewetkami BIO
Japońska sałatka Namasu z krewetkami BIO

Namasu – japońska sałatka z krewetkami BIO i ogórkiem

Namasu oznacza „surowy ocet” i odnosi się do japońskich sałatek z surowych warzyw z dodatkiem octu ryżowego. Sałatka Namasu podawana jest na zimno i może być wykonana z różnych warzyw, w tym ogórka, marchewki lub selera. Namasu ma świeży, czysty smak, dzięki połączeniu octu ze szczyptą cukru. Dla uwydatnienia smaku dodać można do niej prażonego sezamu.

Składniki na 2 porcje:

  • 200 g mrożonych krewetek blanszowanych obranych z ogonkiem 41-50 BIO Primefrost
  • 2 ogórki szklarniowe
  • 2 łyżeczki prażonego sezamu
  • 1/4 szklanki octu ryżowego (polecamy ocet ryżowy marki Mr Ming)
  • 1 łyżka imbiru, obranego i drobno posiekanego
  • 1 szczypta cukru
  • sól dla smaku
  • sos sojowy 

Wykonanie:

  • Ogórki pokroić w cienkie plasterki. 
  • Krewetki BIO należy rozmrozić i podsmażyć kilka minut na maśle z dodatkiem posiekanego imbiru i soli, ostudzić.
  • Do miseczki przełożyć ogórki, ostudzone krewetki BIO i sezam.
  • Ocet ryżowy należy wlać do małej miski i wymieszać z cukrem, dodać też resztę imbiru i wymieszać, a następnie wlać do miseczek z ogórkami i krewetkami.
  • Odłożyć do lodówki na co najmniej 30 minut przed podaniem. Dzięki temu wszystkie składniki nabiorą więcej smaku. Podawać z sosem sojowym w którym można maczać krewetki.

Serdecznie zapraszamy do zakupu naszych -> BIO Krewetek

Wszystkie przepisy z BIO Krewetkami Primefrost