
Sałatka meksykańska z krewetkami BIO i awokado
Danie dla 2 osób
Przygotowanie 15 minut
Składniki:
2 łyżki masła do smażenia
4 krewetki blanszowane BIO 41-50
1 dojrzałe awokado do pokrojenia w kotkę
1 mniej dojrzałe awokado do wydrążenia
Pół białej cebuli
Garść rukoli
Garść kolendry
5 pomidorków koktajlowych
2 łyżki oliwy extra vergine
Sól i świeżo mielony pieprz
Sok z 1 limonki
Papryczka chili czerwona
Sól
Pieprz
Przygotowanie:
Krewetki rozmrozić, zamarynować w soku z połowy limonki, solą i pieprzem. Dojrzałe awokado pokroić w kosteczkę, polać sokiem z polowy limonki, dodać posiekaną cebulkę, siekaną rukolę i kolendrę oraz pokrojone w cząstki pomidorki i siekaną papryczkę (może być zwykła słodka papryka, jeżeli ktoś nie lubi ostrej). Dodać oliwę z oliwek, pieprz i sól i wymieszać. Krewetki usmażyć na maśle. Drugie awokado wydrążyć (i skropić sokiem z limonki) . Wydrążony miąższ, posiekać, dodać do sałatki i wymieszać. Sałatkę przełożyć do połówek awokado z górką i na wierzchu położyć ciepłe krewetki.
Serdecznie zapraszamy do zakupu naszych -> BIO Krewetek