
Saganaki- greckie danie z krewetkami BIO, fetą i nutką ouzo
Jest to proste i ciekawe zarazem danie, które jest bardzo popularne na Krecie jako przystawka, serwowane w każdej rybnej tawernie. Nazwa Saganaki pochodzi od nazwy glinianego naczynia, w którym przygotowuje się i podaje dania w Grecji. W skrócie Saganaki to krewetki zapiekane w sosie pomidorowym z kawałkami sera feta.
Składniki na 2 porcje:
- 1 paczka krewetek surowych obranych z ogonkiem 31-40 BIO Primefrost
- 1 czerwona cebula
- Pomidorki cherry 10 szt.
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 30 ml Ouzo
- 200 g sera feta
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, cukier, suszone oregano
- sok z cytryny
Wykonanie:
- Krewetki BIO Primefrost rozmrozić, w soku z cytryny i ziołami (najlepiej odstawić na 2-3 godziny do lodówki), następnie posolić, popieprzyć, obsmażyć krótko na rozgrzanej oliwie w rondelku. Następnie polać ouzo (charakterystyczny alkohol grecki o posmaku anyżu) i wymieszać. Odstawić na bok.
- W rondlu rozgrzać oliwę z masłem, wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek, a następnie podsmażyć na złoty kolor. Po chwili dodać pomidory krojone, pomidorki cherry i oregano, dusić razem przez kolejne 5 minut.
- Do rondelka z krewetkami BIO Primefrost dodać właśnie przygotowany pomidorowy sos i wymieszać. Przełożyć całość do glinianych naczynek i posypać pokruszoną fetą i skropić oliwą.
- Zapiekać do zrumienienia – ok. 10-15 minut w temperaturze 200 °C.
Serdecznie zapraszamy do zakupu naszych -> BIO Krewetek