Greckie Saganaki z krewetkami BIO

Saganaki z krewetkami BIO
Greckie saganaki z krewetkami BIO

Saganaki- greckie danie z krewetkami BIO, fetą i nutką ouzo

Jest to proste i ciekawe zarazem danie, które jest bardzo popularne na Krecie jako przystawka, serwowane w każdej rybnej tawernie. Nazwa Saganaki pochodzi od nazwy glinianego naczynia, w którym przygotowuje się i podaje dania w Grecji. W skrócie Saganaki to krewetki zapiekane w sosie pomidorowym z kawałkami sera feta.

Składniki na 2 porcje:

  • 1 paczka krewetek surowych obranych z ogonkiem 31-40 BIO Primefrost 
  • 1 czerwona cebula
  • Pomidorki cherry 10 szt.
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych 
  • 30 ml Ouzo
  • 200 g sera feta
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, cukier, suszone oregano
  • sok z cytryny

Wykonanie:

  • Krewetki BIO Primefrost rozmrozić, w soku z cytryny i ziołami (najlepiej odstawić na 2-3 godziny do lodówki), następnie posolić, popieprzyć, obsmażyć krótko na rozgrzanej oliwie w rondelku. Następnie polać ouzo (charakterystyczny alkohol grecki o posmaku anyżu) i wymieszać. Odstawić na bok.
  • W rondlu rozgrzać oliwę z masłem, wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek, a następnie podsmażyć na złoty kolor. Po chwili dodać pomidory krojone, pomidorki cherry i oregano, dusić razem przez kolejne 5 minut.
  • Do rondelka z krewetkami BIO Primefrost dodać właśnie przygotowany pomidorowy sos i wymieszać. Przełożyć całość do glinianych naczynek i posypać pokruszoną fetą i skropić oliwą.
  • Zapiekać do zrumienienia – ok. 10-15 minut w temperaturze 200 °C.

Serdecznie zapraszamy do zakupu naszych -> BIO Krewetek

Wszystkie przepisy z BIO Krewetkami Primefrost