Krewetki BIO z zachodnioafrykańskim sosem orzechowym

Połączenie orzeszków ziemnych, pomidorów, kokosa i przypraw jest typowe dla kuchni zachodnioafrykańskiej i brazylijskiej. W tym przepisie inspirowanym kuchnią afrykańską podajemy krewetki z pikantnym sosem o zaskakującym smaku orzeszków ziemnych. Doskonała przekąska na spotkania z przyjaciółmi.
4 porcje
Czas przygotowania: około 20 minut
Składniki:
1 paczka krewetek blanszowanych z ogonkiem BIO 41-50, 200 g
2 łyżki oleju arachidowego
5 cebulek szalotek
1 zwykła, średnia cebula
1 mała czerwona papryka
1 ząbek czosnku
Łyżeczka suszonego imbiru
Pół szklanki krojonych pomidorów z puszki
Szczypta chili
Pół łyżki mielonego kminku
1 łyżka mielonej, czerwonej słodkiej papryki
Świeżo mielony pieprz
Szczypta soli
3 łyżki masła orzechowego
1 szklanka mleka kokosowego tłustego
Płatki kokosa do dekoracji
Świeża kolendra do dekoracji
Sok z cytryny
Łyżka masła do smażenia krewetek
Krewetki rozmrozić i zamarynować w soku z cytryny, lekko posolić. Rozgrzać olej arachidowy na dużej patelni na średnim ogniu. Dodać cebulę, cebulę i paprykę i smażyć, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa będą miękkie, około 10 minut. Dodać czosnek i imbir i smażyć cały czas mieszając przez 1 minutę. Dodać pomidory, pokruszone płatki czerwonej papryczki chili, kminek, paprykę mieloną, czarny pieprz i sól i gotować przez 5 minut. Dodać masło orzechowe i wymieszać, a następnie zmiksować na gładki sos. Dodać mleko kokosowe i podgrzewać jeszcze parę minut, aż sos lekko zgęstnieje. W międzyczasie usmażyć krewetki na maśle na patelni (można posypać je delikatnie suszoną papryką) przez około 3 do 5 minut. Krewetki można ułożyć. Udekorować prażonymi płatkami kokosa i świeżą kolendrą.