Afrykański przepis na BIO krewetki

Krewetki BIO z zachodnioafrykańskim sosem orzechowym

Afrykański przepis na BIO krewetki

Połączenie orzeszków ziemnych, pomidorów, kokosa i przypraw jest typowe dla kuchni zachodnioafrykańskiej i brazylijskiej. W tym przepisie inspirowanym kuchnią afrykańską podajemy  krewetki z pikantnym sosem o zaskakującym smaku orzeszków ziemnych. Doskonała przekąska na spotkania z przyjaciółmi.

4 porcje

Czas przygotowania: około 20 minut

Składniki: 

1 paczka krewetek blanszowanych z ogonkiem BIO 41-50, 200 g

2 łyżki oleju arachidowego 

5 cebulek szalotek

1 zwykła, średnia cebula

1 mała czerwona papryka

1 ząbek czosnku

Łyżeczka suszonego imbiru

Pół szklanki krojonych pomidorów z puszki

Szczypta chili

Pół łyżki mielonego kminku

1 łyżka mielonej, czerwonej słodkiej papryki

Świeżo mielony pieprz

Szczypta soli

3 łyżki masła orzechowego

1 szklanka mleka kokosowego tłustego

Płatki kokosa do dekoracji

Świeża kolendra do dekoracji

Sok z cytryny

Łyżka masła do smażenia krewetek

Krewetki rozmrozić i zamarynować w soku z cytryny, lekko posolić. Rozgrzać olej arachidowy na dużej patelni na średnim ogniu. Dodać cebulę, cebulę i paprykę i smażyć, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa będą miękkie, około 10 minut. Dodać czosnek i imbir i smażyć cały czas mieszając przez 1 minutę. Dodać pomidory, pokruszone płatki czerwonej papryczki chili, kminek, paprykę mieloną, czarny pieprz i sól i gotować przez 5 minut. Dodać masło orzechowe i  wymieszać, a następnie zmiksować na gładki sos. Dodać mleko kokosowe i podgrzewać jeszcze parę minut, aż sos lekko zgęstnieje. W międzyczasie usmażyć krewetki na maśle na patelni (można posypać je delikatnie suszoną papryką) przez około 3 do 5 minut. Krewetki można ułożyć. Udekorować prażonymi płatkami kokosa i świeżą kolendrą.

Wszystkie przepisy z BIO Krewetkami Primefrost