Kuchnia “zero waste” staje się coraz bardziej popularna, szczególnie w dobie szalejącej inflacji.
Rosół jest wspaniałą bazą do wielu zup, dlatego zachęcamy do wykorzystania go w przepisie na zupę pomidorową “zero waste” z krewetkami BIO i złotymi, chrupiącymi i aromatycznymi grzankami.
Grzanki możemy zrobić z chleba, nawet tego nie pierwszej świeżości. Kilka prostych składników wystarczy do wyczarowania pysznego dania na przystawkę lub na lunch.
Przygotowanie: 30 minut
Składniki dla 4 osób:

Zupa:










Grzanki:




Przygotowanie:
Krewetki rozmrażamy i obieramy z ogonków. Bulion podgrzewamy z dodatkiem pomidorów z puszki. Dodajemy przecier pomidorowy i zioła, a kiedy zacznie się gotować miksujemy, aby powstała gładka struktura. Doprawiamy solą i pieprzem. Oliwę rozgrzewamy na patelni, wsypujemy krojony chleb tostowy i obficie posypujemy ziołami suszonymi i solimy. Podsmażamy mieszając, aż się zarumienią. Krewetki solimy i smażymy około 3-5 minut na maśle. Zupę podajemy z grzankami, kleksem ze słodkiej śmietany i krewetkami ułożonymi na wierzchu. Posypujemy świeżymi ziołami. Gotowe!
Smacznego!
Serdecznie zapraszamy do zakupu naszych -> BIO Krewetek