Zupa pomidorowa “zero waste” z krewetkami BIO i chrupiącymi grzankami 

Kuchnia “zero waste” staje się coraz bardziej popularna, szczególnie w dobie szalejącej inflacji.
Rosół jest wspaniałą bazą do wielu zup, dlatego zachęcamy do wykorzystania go w przepisie na zupę pomidorową “zero waste” z krewetkami BIO i złotymi, chrupiącymi i aromatycznymi grzankami.
Grzanki możemy zrobić z chleba, nawet tego nie pierwszej świeżości. Kilka prostych składników wystarczy do wyczarowania pysznego dania na przystawkę lub na lunch.
Przygotowanie: 30 minut

Składniki dla 4 osób:

Zupa pomidorowa “zero waste” z krewetkami BIO i chrupiącymi grzankami
Zupa:
🍲1l bulionu lub rosołu
🍲1 puszka pomidorów w puszcze drobno krojonych (rekomendujemy włoskie Pelati San Marzano)
🍲garść listów pietruszki lub lubczyku
🍲sól, pieprz
🍲łyżeczka przecieru pomidorowego
🍲16 krewetek BIO 31-40 blanszowanych
🍲1 łyżka masła
🍲sól
🍲siekana natka pietruszki
🍲pół szklanki słodkiej śmietanki
Grzanki:
🥖5 kromek chleba tostowego pokrojonych w kosteczkę
🥖suszone zioła prowansalskie
🥖5 łyżek oliwy z oliwek
🥖sól
Przygotowanie:
Krewetki rozmrażamy i obieramy z ogonków. Bulion podgrzewamy z dodatkiem pomidorów z puszki. Dodajemy przecier pomidorowy i zioła, a kiedy zacznie się gotować miksujemy, aby powstała gładka struktura. Doprawiamy solą i pieprzem. Oliwę rozgrzewamy na patelni, wsypujemy krojony chleb tostowy i obficie posypujemy ziołami suszonymi i solimy. Podsmażamy mieszając, aż się zarumienią. Krewetki solimy i smażymy około 3-5 minut na maśle. Zupę podajemy z grzankami, kleksem ze słodkiej śmietany i krewetkami ułożonymi na wierzchu. Posypujemy świeżymi ziołami. Gotowe!
Smacznego!