Słoneczna sałatka z krewetkami BIO i owocami cytrusowymi

Słoneczna sałatka z krewetkami BIO i owocami cytrusowymi

Słoneczna sałatka z krewetkami BIO i owocami cytrusowymi

Tęsknimy do słońca i lata, na które musimy niestety jeszcze trochę poczekać. Na szczęście możemy rozjaśnić swój dzień pyszną, energetyczną sałatką, a do tego pełną witamin i wartości odżywczych. Cytrusy warto spożywać w okresie jesienno-zimowym, by profilaktycznie zwiększyć swoją odporność na infekcje. Dziś proponujemy połączenie krewetek BIO (pamiętajmy, że zawierają znaczne ilości witaminy B12, witaminy B6, niacyny i witaminy E, są też źródłem selenu, który poprawia odporność organizmu, bierze udział w detoksykacji szkodliwych dla organizmu związków) z ananasem (bogatym w witaminę C, bromelainy o silnych właściwościach przeciwzapalnych, mangan i tiaminę), mango (źródłem wielu witamin, m.in.: A, C, E, B, a także wielu składników mineralnych (miedzi, żelaza, magnesu i potasu. Zaleca się je osobom z anoreksją i anemią, a także osobom, które posiadają problemy ze wzrokiem) i mandarynką (źródłem wielu witamin, błonnika oraz przeciwutleniaczy) oraz rukolą (jest źródłem witamin, minerałów i aminokwasów. Znajdziemy w niej przede wszystkim witaminy A, C i K, witaminy z grupy B, wapń, potas, żelazo, magnez oraz karotenoidy).

Danie dla 2 osób

Przygotowanie 15 minut

Składniki:

1 paczka krewetek blanszowanych 41-50 BIO, 200 g

1 ananas świeży

1 mango średnio dojrzałe

3 mandarynki

Paczka rukoli

Sól

Pieprz

1 łyżka soku z pomarańczy

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka octu ryżowego

Sos:

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka musztardy łagodnej

1 łyżka miody

1 łyżka wody

 

Przygotowanie: Krewetki rozmrażamy, obieramy z ogonków i marynujemy w soku cytryny, pomarańczy z oliwą z oliwek i octem ryżowym. Najlepiej około godziny. Owoce kroimy w kostkę i mieszamy z rukolą. Solimy i pieprzymy. Przygotowujemy sos. Mieszamy sok z cytryny z wodą, miodem i musztardą. Krewetki smażymy na patelni 3-5 minut na oliwie z oliwek. Ciepłe wykładamy na owoce z rukolą. Sałatkę wykładamy na 2 miseczki na wierzchu kładziemy krewetki i polewamy sosem.

Serdecznie zapraszamy do zakupu naszych -> BIO Krewetek

Wszystkie przepisy z BIO Krewetkami Primefrost