Krewetki BIO w indyjskim kremowym sosie kokosowym z kurkumą

Krewetki BIO w indyjskim kremowym sosie kokosowym z kurkumą
Krewetki BIO w indyjskim sosie kokosowym z kurkumą

Krewetki BIO w indyjskim kremowym sosie kokosowym z kurkumą

Efektowna przystawka o energetycznym kolorze inspirowana kuchnią indyjską. Delikatny, nieco słodki, aromatyczny sos w połączeniu z krewetkami BIO to znakomity starter do wykwintnej kolacji. Dodatkowo pamiętajmy, że kurkuma i imbir są świetną kombinacją przeciwzapalną, idealną na okres jesienno-zimowy, aby wspomóc nasze dobre samopoczucie. Mają właściwości silnie rozgrzewające i przeciwgorączkowe oraz niezliczone walory zdrowotne.

Danie dla 3 osób

Przygotowanie 15 minut

Składniki:

1 paczka krewetek 31/40 surowych obranych z ogonkiem BIO, 320 g

Sok z limonki

Szczypta soli

Pół łyżki miodu

Pół łyżki sosu teriyaki

Sos:

1 łyżeczka oleju słonecznikowego

Pół łyżeczki kurkumy w proszku

1 łyżeczka mąki pszennej

1 łyżeczka cebuli w proszku

1 łyżeczka soku z limonki 

1 ząbek startego czosnku

1 łyżeczka brązowego cukru

Pół szklanki bulionu warzywnego

Szczypta imbiru suszonego

1 szklanka pełnotłustego mleka kokosowego

Szczypta soli

Świeża kolendra do dekoracji

Przygotowanie: 

Krewetki rozmrozić i zamarynować w soku z limonki, z miodem, teriyaki i szczyptą soli. Na głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oleju wrzucić rozgnieciony czosnek, podsmażyć, następnie  dodać mleko kokosowe i pozostałe składniki i wymieszać. Podgrzewać 1-2 minuty ciągle mieszając. Dodać krewetki, wymieszać i dusić razem około 5 minut. Wyłożyć do miseczek. Podawać ciepłe, udekorowane kolendrą z dodatkiem chrupiącego pieczywa.

Serdecznie zapraszamy do zakupu naszych -> BIO Krewetek

Wszystkie przepisy z BIO Krewetkami Primefrost