Krewetki BIO w indyjskim kremowym sosie kokosowym z kurkumą
Efektowna przystawka o energetycznym kolorze inspirowana kuchnią indyjską. Delikatny, nieco słodki, aromatyczny sos w połączeniu z krewetkami BIO to znakomity starter do wykwintnej kolacji. Dodatkowo pamiętajmy, że kurkuma i imbir są świetną kombinacją przeciwzapalną, idealną na okres jesienno-zimowy, aby wspomóc nasze dobre samopoczucie. Mają właściwości silnie rozgrzewające i przeciwgorączkowe oraz niezliczone walory zdrowotne.
Danie dla 3 osób
Przygotowanie 15 minut
Składniki:
1 paczka krewetek 31/40 surowych obranych z ogonkiem BIO, 320 g
Sok z limonki
Szczypta soli
Pół łyżki miodu
Pół łyżki sosu teriyaki
Sos:
1 łyżeczka oleju słonecznikowego
Pół łyżeczki kurkumy w proszku
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka cebuli w proszku
1 łyżeczka soku z limonki
1 ząbek startego czosnku
1 łyżeczka brązowego cukru
Pół szklanki bulionu warzywnego
Szczypta imbiru suszonego
1 szklanka pełnotłustego mleka kokosowego
Szczypta soli
Świeża kolendra do dekoracji
Przygotowanie:
Krewetki rozmrozić i zamarynować w soku z limonki, z miodem, teriyaki i szczyptą soli. Na głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oleju wrzucić rozgnieciony czosnek, podsmażyć, następnie dodać mleko kokosowe i pozostałe składniki i wymieszać. Podgrzewać 1-2 minuty ciągle mieszając. Dodać krewetki, wymieszać i dusić razem około 5 minut. Wyłożyć do miseczek. Podawać ciepłe, udekorowane kolendrą z dodatkiem chrupiącego pieczywa.
Serdecznie zapraszamy do zakupu naszych -> BIO Krewetek