Krewetki BIO z ryżem, czosnkiem i cytryną przyrządzone w jednym garnku!
Sukcesem tej potrawy są dobre krewetki i umiejętne ugotowanie ryżu.


Przygotowanie: 30-40 minut
Składniki dla 2 osób:

200 g Krewetek BIO blanszowanych 41-50

1 świeża cytryna

2 ząbki czosnku

2 łyżki masła

1 ½ szklanki białego ryżu

2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego

½ szklanki wody

1 łyżeczka mixu – przyprawa do ryb i owoców morza

garść siekanej pietruszki

sól

pieprz
Przygotowanie:
Rozmrażamy krewetki. Wyciskamy sok z połówki cytryny, a resztę kroimy w plasterki do dekoracji. Rozgniatamy lub siekamy czosnek, a następnie podsmażamy go na złoty kolor na maśle, używając głębokiej patelni.
Dodajemy ziarenka ryżu i smażymy jeszcze przez około 2 minuty. Powoli dodajemy bulion, 2 łyżki soku z cytryny, wodę, przyprawę do owoców morza i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu do momentu wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 10 minut. Większość bulionu powinna zostać wchłonięta przez ryż. Sprawdzamy, czy jest miękki i układamy na nim krewetki. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez kolejne 5-6 minut. Zdejmujemy patelnię z ognia i pozostawiamy pod przykryciem przez 5 minut, aby danie odparowało. Następnie delikatnie mieszamy krewetki z ryżem, dekorujemy plasterkami cytryny i siekaną pietruszką. Podajemy na gorąco.