Mini pizza serduszka dla babci i dziadka z krewetkami BIO

Mini pizza serduszka dla babci i dziadka z krewetkami BIO

Mini pizza serduszka dla babci i dziadka z krewetkami BIO

Przekąska dla babci i dziadka do przygotowania razem z dziećmi lub samodzielnego przygotowania przez starsze wnuczki i wnuczków. Smaczne danie, którego przygotowanie i spożywanie dostarczy małymi dużym sporo radości i zdrowych, pożywnych składników. Choć wiele babć i dziadków nie przepada za krewetkami, warto wiedzieć, że szczególnie te BIO są bardzo zdrowe i warto się do nich przekonać.

Krewetki posiadają dużą zawartość łatwo przyswajalnego białka, ich mięso jest delikatne i pełne drogocennych wartości odżywczych. Cenimy je dzięki niskiej zawartości tłuszczów nasyconych i zawartości witamin: szczególnie z grupy B, takich jak: B3 (na prawidłowe działanie układu nerwowego i metabolizm), B6 (korzystnie wpływająca na funkcjonowanie układu nerwowego, podnosząca odporność organizmu) oraz B12 (niezbędna w procesie produkcji czerwonych krwinek, odgrywa także kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego). Krewetki są także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, selenu, jodu, magnezu, potasu i fluoru.

10-20 serduszek w zależności od wielkości wycinanych kształtów

Danie dla 4-5 osób

Przygotowanie około 20 minut

Składniki:

1 spód do pizzy w rolce dowolnej marki

1 paczka krewetek BIO

1 cebula czerwona

garść listków bazylii

10 pomidorków cherry

oliwa z oliwek

sól

pieprz

bazylia suszona

ser tarty mozzarella

sok z cytryny

 

Przygotowanie:

Krewetki należy rozmrozić, obrać z ogonków i pokroić w kawałeczki.  Polać sokiem z cytryny i wymieszać z siekanymi listkami bazylii. Posypać solą i pieprzem. Odstawić. Do przygotowania farszu cebulkę i pomidorki pokroić w kosteczkę i podsmażyć na patelni na oliwie z oliwek na złoty kolor. Z ciasta do pizzy (kupionego lub zrobionego własnoręcznie) należy wykroić serduszka, albo za pomocą foremki, co dziecko może zrobić samodzielnie, albo z pomocą rodzica nożem. Każde serduszko należy ułożyć na dużej blaszce wyłożonej pergaminem i posmarować oliwą z oliwek i posypać suszoną bazylią. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 °C około 10 12 minut (zależy do ciasta jakie będziemy używać), aż się zarumieni. Na patelnię z cebulką i pomidorkami dodać pokrojone krewetki z bazylią i podsmażyć kilka minut, można dodać troszkę oliwy z oliwek. Wyjąć zarumienione serduszka z piekarnika. Posmarować jeszcze raz oliwą (można oczywiście posmarować serduszka sosem pomidorowym, aby był zbliżone smakiem do pizzy) i wyłożyć na nich farsz z krewetkami. Posypać tartym serem i wstawić do piekarnika, wyjąc jak ser się stopi. Podawać ciepłe najlepiej od razu po przyrządzeniu.

Serdecznie zapraszamy do zakupu naszych -> BIO Krewetek

Wszystkie przepisy z BIO Krewetkami Primefrost