Włoska pizza z krewetkami BIO

Pizza z krewetkami BIO
Włoska pizza z krewetkami BIO

Włoska pizza z krewetkami BIO

Danie dla 2 osób (2 pizze)

30 minut

Składniki:

Sos:

1 puszka pulpy pomidorowej

1 łyżka przecieru pomidorowego

1 ząbek czosnku

1 łyżka bazylii suszonej

2 łyżki oliwy z oliwek

Pieprz i sól do smaku

Ciasto do pizzy:

600 g mąki pszennej

350 ml wody

3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka soli

Dodatki:

Krewetki blanszowane z ogonkiem 41-40 200 g (100 g na 1 pizzę)

200 g tartego sera mozzarella 

100 g pieczarek

10 pomidorków cherrry

świeże listki rukoli i szpinaku baby

łyżka masła

pół łyżeczki czosnku granulowanego

łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Krewetki rozmrozić i zamarynować w soku z cytryny z dodatkiem czosnku granulowanego. Przystąpić do wykonania ciasta. Mąkę należy przesiać do dużej miski, dodać 350 ml wody 3 łyżki oliwy z oliwek i 1 łyżkę soli.  Zagnieść, tak aby było gładkie i odłożyć na bok. Pokroić i podsmażyć pieczarki. Włączyć piekarni, aby się już nagrzewał, temperatura 230 °C. Ciasto należy podzieli na 2 części poprószyć mąką i uformować placki o średnicy około 30 cm. Składniki sosu pomidorowego  należy wrzucić do rondelka i gotować razem około 10 minut, a na koniec zblendować. Posmarować spody sosem, tak aby zostawić ok 1,5 -2 cm brzegu. Posypać serem i pieczarkami. Pizzę wstawić do pieca na 5-8 minut, aż mocno się zarumieni. W międzyczasie należy usmażyć krewetki na patelni na rozgrzanym maśle. Gotową pizzę wyjąć z piekarnika i posypać krewetkami, pomidorkami i listkami rukoli i szpinaku.

Serdecznie zapraszamy do zakupu naszych -> BIO Krewetek

Wszystkie przepisy z BIO Krewetkami Primefrost