
Włoska pizza z krewetkami BIO
Danie dla 2 osób (2 pizze)
30 minut
Składniki:
Sos:
1 puszka pulpy pomidorowej
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 ząbek czosnku
1 łyżka bazylii suszonej
2 łyżki oliwy z oliwek
Pieprz i sól do smaku
Ciasto do pizzy:
600 g mąki pszennej
350 ml wody
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soli
Dodatki:
Krewetki blanszowane z ogonkiem 41-40 200 g (100 g na 1 pizzę)
200 g tartego sera mozzarella
100 g pieczarek
10 pomidorków cherrry
świeże listki rukoli i szpinaku baby
łyżka masła
pół łyżeczki czosnku granulowanego
łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Krewetki rozmrozić i zamarynować w soku z cytryny z dodatkiem czosnku granulowanego. Przystąpić do wykonania ciasta. Mąkę należy przesiać do dużej miski, dodać 350 ml wody 3 łyżki oliwy z oliwek i 1 łyżkę soli. Zagnieść, tak aby było gładkie i odłożyć na bok. Pokroić i podsmażyć pieczarki. Włączyć piekarni, aby się już nagrzewał, temperatura 230 °C. Ciasto należy podzieli na 2 części poprószyć mąką i uformować placki o średnicy około 30 cm. Składniki sosu pomidorowego należy wrzucić do rondelka i gotować razem około 10 minut, a na koniec zblendować. Posmarować spody sosem, tak aby zostawić ok 1,5 -2 cm brzegu. Posypać serem i pieczarkami. Pizzę wstawić do pieca na 5-8 minut, aż mocno się zarumieni. W międzyczasie należy usmażyć krewetki na patelni na rozgrzanym maśle. Gotową pizzę wyjąć z piekarnika i posypać krewetkami, pomidorkami i listkami rukoli i szpinaku.
Serdecznie zapraszamy do zakupu naszych -> BIO Krewetek
Wszystkie przepisy z BIO Krewetkami Primefrost