Sałatka warzywna z krewetkami BIO

Sałatka warzywna z krewetkami BIO

Tradycyjna sałatka jarzynowa z majonezem, serwowana przez nasze babcie i mamy jest znana prawie każdemu i uznawana za królową świątecznych stołów i specjalnych okazji. Do jej przygotowania używamy: gotowane ziemniaki, ogórki kiszone, jajka, marchewkę, seler, szczypiorek, a także jabłka. Niektórzy dodają też krojoną kiełbasę. Możemy przygotować taką sałatkę także z krewetkami BIO i połączymy w ten sposób tradycję z nowoczesnością.

Przygotowanie: około 40 minut

10 porcji

Składniki:

1 paczka krewetek blanszowanych BIO 31-40, 320 g

sok z połówki cytryny

3 łyżki masła

3 marchewki

1 korzeń pietruszki

1 papryka czerwona

pół pęczka szczypiorku

pół małego selera

4 ogórki kiszone

3 jajka

2 cebule

puszka groszku konserwowanego

1 jabłko

łyżka musztardy

5-7 łyżek stołowych majonezu ( w zależności, czy ktoś lubi więcej czy mniej)

sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Ugotować marchew, pietruszkę oraz seler w lekko solonej wodzie (około 40 min). Ostudzić. Ugotować jaja na twardo. Pokroić wszystkie składniki (marchewkę, seler, pietruszkę, jabłko, jajka, ogórki kiszone, paprykę i cebulę) w drobną kosteczkę. Dodać groszek konserwowy, siekany szczypiorek, sól i pieprz. Wymieszać. Krewetki rozmrozić pod zimną wodą, czyli zmyć z nich warstwę ochronną z lodu. Skropić sokiem z cytryny i smażyć na patelni na 3 łyżkach masła ok. 3-5 minut. Ostudzić i obrać z ogonków. Dodać do sałatki. Na koniec dodać musztardę i majonez. Delikatnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na około 2 godziny, aby się dobrze schłodziła. Można podawać sałatkę z chrupiącą bagietką, posypaną świeżym szczypiorkiem.

Serdecznie zapraszamy do zakupu naszych -> BIO Krewetek

Wszystkie przepisy z BIO Krewetkami Primefrost