Sałatka warzywna z krewetkami BIO
Tradycyjna sałatka jarzynowa z majonezem, serwowana przez nasze babcie i mamy jest znana prawie każdemu i uznawana za królową świątecznych stołów i specjalnych okazji. Do jej przygotowania używamy: gotowane ziemniaki, ogórki kiszone, jajka, marchewkę, seler, szczypiorek, a także jabłka. Niektórzy dodają też krojoną kiełbasę. Możemy przygotować taką sałatkę także z krewetkami BIO i połączymy w ten sposób tradycję z nowoczesnością.
Przygotowanie: około 40 minut
10 porcji
Składniki:
1 paczka krewetek blanszowanych BIO 31-40, 320 g
sok z połówki cytryny
3 łyżki masła
3 marchewki
1 korzeń pietruszki
1 papryka czerwona
pół pęczka szczypiorku
pół małego selera
4 ogórki kiszone
3 jajka
2 cebule
puszka groszku konserwowanego
1 jabłko
łyżka musztardy
5-7 łyżek stołowych majonezu ( w zależności, czy ktoś lubi więcej czy mniej)
sól i pieprz
Przygotowanie:
Ugotować marchew, pietruszkę oraz seler w lekko solonej wodzie (około 40 min). Ostudzić. Ugotować jaja na twardo. Pokroić wszystkie składniki (marchewkę, seler, pietruszkę, jabłko, jajka, ogórki kiszone, paprykę i cebulę) w drobną kosteczkę. Dodać groszek konserwowy, siekany szczypiorek, sól i pieprz. Wymieszać. Krewetki rozmrozić pod zimną wodą, czyli zmyć z nich warstwę ochronną z lodu. Skropić sokiem z cytryny i smażyć na patelni na 3 łyżkach masła ok. 3-5 minut. Ostudzić i obrać z ogonków. Dodać do sałatki. Na koniec dodać musztardę i majonez. Delikatnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na około 2 godziny, aby się dobrze schłodziła. Można podawać sałatkę z chrupiącą bagietką, posypaną świeżym szczypiorkiem.
Serdecznie zapraszamy do zakupu naszych -> BIO Krewetek
Wszystkie przepisy z BIO Krewetkami Primefrost