Fit sałatka z krewetkami BIO, tofu, imbirem i teriyaki

Fit sałatka z krewetkami BIO, tofu, imbirem i teriyaki

Do lata i sezonu bikini zostało nam jeszcze sporo czasu. Jeżeli Twoje ciało po zimie nie prezentuje się najlepiej mamy dla Ciebie dobrą wiadomość, jeżeli zaczniesz od dziś masz duże szanse na osiągnięcie wspaniałej sylwetki na lato. Obok treningów i odpowiednej ilości ruchu konieczna jest zdrowa, pożywna i niskokaloryczna dieta. Niskokaloryczna nie oznacza nudna. Dziś proponujemy pyszną sałatkę z naszymi krewetkami BIO pełną zdrowych składników wspomagających dietę:

  • krewetki to źródło białka i wartości odżywczych,
  • imbir doskonale wspomaga trawienie pokarmów,
  • tofu jest również mało kaloryczne i nie zawiera cholesterolu, zawiera mało tłuszczów nasyconych,
  • ogórki korzystnie oddziałują na układ pokarmowy, oczyszczają organizm z nadmiaru wody i toksyn oraz wspomagają odchudzanie;
  • sałata lodowa ma niewiele kalorii i pomaga zachować szczupłą sylwetkę, poprawiając trawienie, zawiera witaminy A, D, E, B9, kwas foliowy i beta-karoten,
  • cebula jest wypełniona składnikami odżywczymi wzmacniającymi odporność,
  • rukola dzięki dużej zawartości błonnika w rukoli oraz niskiej kaloryczności zapewnia uczucie sytości na dłużej i poprawia perystaltykę naszych jelit,

Sos teriyaki, przyznamy nie jest dodatkiem przesadnie zdrowym, ale dodaje smaku i w rozsądnej ilości nie wpływa na wzrost kaloryczności potrawy😊

Fit sałatka z krewetkami BIO, tofu, imbirem i teriyaki

Danie dla 2 osób

Przygotowanie: 15 minut

Składniki:

1 paczka krewetek blanszowanych BIO 41-50, Primefrost, 200 g

1 łyżka masła

2 łyżki sosu sweet chili

sok z 1 cytryny

100 g naturalnego tofu pokrojonego w kosteczkę

½ ogórka świeżego, średniej wielości

garść listków rukoli

pół główki sałaty lodowej ciętej w paseczki

pół czerwonej cebuli ciętej w paseczki

30 g imbiru marynowanego jasnego

szczypta sezamu jasnego

szczypta sezamu ciemnego

sos teriyaki 20 ml (jego składniki to: sos sojowy, ocet ryżowy, imbir, czosnek, miód, olej sezamowy i mąka kukurydziana. Można go przygotować samemu lub kupić gotowy. Plusem przygotowania samodzielnego jest mniejsza lub większa intensywność sosu w zależności od upodobań)

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Krewetki rozmrażamy i solimy i polewamy sokiem z połówki cytryny. Przygotowujemy sałatką mieszamy tofu z ogórkiem pokrojonym w plasterki, rukolą, sałatą lodową, cebulą i imbirem marynowanym. Skrapiamy sokiem z połówki cytryny. Smażymy krewetki na maśle, po 1 minucie dodajemy sos sweet chili i mieszamy. Po 2-3 minutach będą gotowe. Sałatkę układamy na talerzach na wierzchu kładziemy ciepłe krewetki. Całość posypujemy sezamem, solą i pieprzem. Podajemy z sosem teriyaki, w którym maczamy składniki sałatki podczas jedzenia. Możemy też całość wymieszać z małą ilością sosu, choć smak będzie wtedy dość intensywny.

Serdecznie zapraszamy do zakupu naszych -> BIO Krewetek

Wszystkie przepisy z BIO Krewetkami Primefrost