Krewetki BIO w sosie maślanym czosnkowym z migdałami

Krewetki BIO w sosie maślanym czosnkowym z migdałami

Krewetki BIO w sosie maślanym czosnkowym z migdałami

Danie na szybko dla miłośników krewetek, masła, czosnku i migdałów. Można je podawać z chrupiącą bagietką, jako przystawkę na romantycznej kolacji. Może być także doskonałą bazą do dań z makaronem, ryżem, czy frytkami. Idealnie komponuje się z białym winem lub prosecco.

Danie dla 2 osób

15 minut

Składniki:

  • Krewetki 31-40 surowe z ogonkiem 320 g
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • siekana natka pietruszki
  • 50 g migdałów
  • łyżeczka brązowego cukru

 

Przygotowanie:

Krewetki rozmrozić. Na małej patelni uprażyć płatki migdałów z odrobiną cukru. Ostudzić. Wycisnąć sok
z cytryny i zmielić czosnek. Na dużej patelni rozgrzać masło z oliwą, aż masło się rozpuści. Dodać krewetki i smażyć 3 minut. Na koniec należy dodać na patelnię czosnek i łyżkę soku z cytryny. Smażyć jeszcze 1-2 minuty, ale uważać aby krewetki się nie przesmażyły. Danie doprawić odrobiną soli, świeżo mielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Wymieszać. Podawać ciepłe i posypane prażonymi migdałami (migdały dodajemy tuż przed podaniem, aby był chrupiące).

Serdecznie zapraszamy do zakupu naszych -> BIO Krewetek

Wszystkie przepisy z BIO Krewetkami Primefrost