Krewetki BIO w sosie maślanym czosnkowym z migdałami
Danie na szybko dla miłośników krewetek, masła, czosnku i migdałów. Można je podawać z chrupiącą bagietką, jako przystawkę na romantycznej kolacji. Może być także doskonałą bazą do dań z makaronem, ryżem, czy frytkami. Idealnie komponuje się z białym winem lub prosecco.
Danie dla 2 osób
15 minut
Składniki:
- Krewetki 31-40 surowe z ogonkiem 320 g
- 1 ząbek czosnku
- 1 cytryna
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta soli
- świeżo zmielony pieprz
- siekana natka pietruszki
- 50 g migdałów
- łyżeczka brązowego cukru
Przygotowanie:
Krewetki rozmrozić. Na małej patelni uprażyć płatki migdałów z odrobiną cukru. Ostudzić. Wycisnąć sok
z cytryny i zmielić czosnek. Na dużej patelni rozgrzać masło z oliwą, aż masło się rozpuści. Dodać krewetki i smażyć 3 minut. Na koniec należy dodać na patelnię czosnek i łyżkę soku z cytryny. Smażyć jeszcze 1-2 minuty, ale uważać aby krewetki się nie przesmażyły. Danie doprawić odrobiną soli, świeżo mielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Wymieszać. Podawać ciepłe i posypane prażonymi migdałami (migdały dodajemy tuż przed podaniem, aby był chrupiące).
Serdecznie zapraszamy do zakupu naszych -> BIO Krewetek