Krewetki BIO z warzywami na patelnię

KREWETKI BIO Z WARZYWAMI NA PATELNIĘ

Krewetki BIO z warzywami na patelnię
Krewetki BIO z warzywami na patelnię

Zdrowy i pożywny posiłek w kilka minut, nic prostszego. Oto propozycja dla zabieganych i zapracowanych, którzy cenią sobie smak i szybkość przygotowania dania. Danie bez rozmrażana składników, co jeszcze bardziej przyśpiesza przygotowanie. Pamiętajmy, że szczególnie zimą warto używać warzyw mrożonych, gdyż zdaniem ekspertów, te poddane procesowi zamrażania w kilka godzin od zebrania plonów zachowują większość witamin i składników mineralnych. Te zamrożone zbierane w sezonie, są dużo bardziej wartościowe niż te świeże, które można kupić na sklepowych półkach zimą i wiosną. Jakość świeżych warzyw zależy od środowiska naturalnego, w jakim są uprawiane. Faktem jest, że aby w warunkach naszej strefy klimatycznej wyhodować niektóre z nich zimą, w warunkach szklarniowych stosuje się liczne pestycydy i substancje chemiczne przyśpieszające wzrost. Dzięki temu uprawy dojrzewają, jednak ich skład chemiczny różni się od tych wzrastających w warunkach naturalnych. Na koniec warto pamiętać, że warzywa mrożone są oczyszczone i pozbawione wszelkich niepotrzebnych elementów, przez skracają czas przygotowania posiłku.

Danie dla 2 osób

Przygotowanie: 15 minut

Składniki:

1 paczka krewetek BIO blanszowanych 41-50, 200 g

1 paczka warzyw na patelnię ok 500 g

4 łyżki masła

1 łyżka oleju

sól

pieprz

łyżeczka mielonego kminku

łyżeczka suszonego majeranku

łyżeczka mieszanki ziół do grillowanych warzyw

 

Warzywa (użyliśmy mieszanki warzywnej z dyskontu – w składzie: brokuły, marchewka, papryka, kukurydza, fasolka szparagowa, ziemniaki) smażyć bez rozmrażania na patelni, na rozgrzanym oleju, w zależności do użytej mieszanki przez ok. 10-15 minut. Podczas smażenia dodać kminek, majeranek i mieszankę ziół, doprawić solą i pieprzem. W międzyczasie odglazurować krewetki pod zimną wodą, czyli zmyć z nich warstwę ochronną z lodu. Skropić sokiem z cytryny i smażyć na patelni na maśle ok. 3-5 minut, dodać sól, pieprz do smaku. Warzywa wyłożyć na talerze i ułożyć na nich krewetki. Całość można jeszcze posypać świeżo zmielonym pieprzem lub świeżo siekaną pietruszką.

 

Serdecznie zapraszamy do zakupu naszych -> BIO Krewetek

Wszystkie przepisy z BIO Krewetkami Primefrost