Małże BIO z ziemniakami, brokułem i oliwą

Małże BIO z ziemniakami, brokułem i oliwą

Do naszej oferty BIO dołączyły równie smaczne, co zdrowe, lecz nieco mniej  popularne niż krewetki małże BIO. Co mamy nadzieję niebawem się zmieni. Mięso małży (inaczej omułków chilijskich) jest delikatne  i aromatyczne. Omułki doskonale smakują z różnego rodzaju sosami z dodatkiem białego wina.  Małże Mytilus chilensis są popularne na całym świecie, a pochodzą z ekologicznej hodowli w Chile. Obrane z muszli i gotowane mięso jest szybkie w przygotowani i może stanowić inspirację do wielu ciekawych dań. Ekologiczne małże są bogate w składniki odżywcze, naturalne i zdrowe. Warto wiedzieć, że małże są bogate w białko, omega- 3, selen, żelazo i witaminę B12. Dzięki temu zwiększają odporność i poprawiają samopoczucie. Warto wiedzieć, że małże są niskokaloryczne, co czyni je idealnymi dla osób, które chcą dobrze się odżywiać i dbać o prawidłową wagę.

Przygotowanie: 30 minut

Danie dla: 3-4 osób

Składniki:

mięso małży BIO Primefrost, 360 g

łyżka soku z cytryny

pół kg ziemniaków

1 brokuł

4 łyżki oliwy z oliwek

pieprz kolorowy

sól

szczypta suszonej bazylii

szczypta suszonego majeranku

 

Przygotowanie:

Małże rozmrażamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Odkładamy do lodówki. Ziemniaki obieramy, kroimy w kawałeczki i gotujemy na miękko, ale nie za miękko, w osolonej wodzie. Brokuł kroimy w cząstki i gotujemy na chrupko we wrzącej wodzie. Jak oba składniki będą gotowe przystępujemy do przygotowania małży. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i wsypujemy małże i przyprawy i podgrzewamy 3-4 minuty. Po tym czasie dodajemy ziemniaki, delikatnie mieszamy  i chwilę podsmażamy. Na koniec dodajemy brokuł, solimy do smaku, mieszamy delikatnie.  Danie wykładamy na talerze i doprawiamy świeżo zmielonym, kolorowym pieprzem.

Serdecznie zapraszamy do zakupu naszych -> BIO Krewetek

Wszystkie przepisy z BIO Krewetkami Primefrost