
Krewetki BIO na 3 sposoby wg ZUPA MI WYSZŁA
U mnie dziś krewetkowy dzień, w końcu nie co dzień #krewetkizajadam
Dziś zrobiłem ich dokładnie 96.
Nie było by tego posta dzięki @primefrostpolska, firmie która zaopatrzyła mnie w krewetki. Ale wykorzystałem też ośmiornicę i łososia.
🍓 Krewetki na maśle i czosnku.
6 ząbków czosnku siekam, dodaje masło i białe wino. Jak wino odparuje wrzucam krewetki na jakieś 2 minuty. Potem bagietka i danie gotowe.
🍓 Krewetki w cieście, odbieram krewetki ale zostawiam ogonki nacinam wzdłuż i robię ciasto. Czyli dwie łyżki mąki kukurydzianej, dwie łyżki mąki pszennej, 2 szklanki wody gazowanej bardzo zimnej, jajko i ulubione przyprawy. Ciasto musi być jak na naleśniki. Krewetki smażę na oleju około 2 minut i wyciągam na ręcznik papierowy
🍓 Zupa 😉 najpierw 2 litry wody i pół litra wywaru rybnego. Do tego posiekane pomidory, natka pietruszki, dymka, kilka liści limonki kafir. Jedna papryczka jalapeno i dwa cm posiekanego imbiru . Dwie łyżki soku z limonki, kilka pieczarek, pomidorów koktajlowych. Całość zagotowuje i duszę 20 min. Potem dodaje posiekaną dymkę
Na osobnej patelni grilluję ośmiornicę a następnie kroje na kawałki. Dodaje do wywaru.
Do całości dodaje mleko kokosowe, zagotowuje i na koniec wrzucam łososia i krewetki. Całość gotuję delikatnie 2 minuty. Zupę Doprawiam ulubionymi przyprawami do smaku, sosem sojowym i łyżką sosu rybnego. Po minucie wyłączam palniki.
Wykładam wszystko na stół, z sosem słodko kwaśnym i sosem słodko kwaśnym z kokosem. Oczywiście bagietka musi być ❤️❤️
Serdecznie zapraszamy do zakupu naszych -> BIO Krewetek
Jeśli czujecie niedosyt- zapraszamy na więcej:)