Placki śniadaniowe z krewetkami BIO i chmurką ze śmietany

Czas przygotowania: 10 minut
Około 15 placków
Składniki:
Krewetki BIO blanszowane 41/50, 200 g
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
2 średnie jajka
Sól
Pieprz
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypiorek siekany 1 łyżka stołowa
Lubczyk siekany 1 łyżka
Kwaśna śmietana 18%
Jabłuszka kaparowe 1 słoiczek
Listki rukoli i lubczyku
Olej do smażenia
Sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
Krewetki rozmrozić i obrać z ogonków, zamarynować w soku z cytryny, posolić do smaku. Mąkę przesiać do naczynka, dodać mleko, jajka, sól, pieprz i proszek do pieczenia. Wymieszać na gładką masę, jeżeli będzie zbyt rzadka dodać trochę mąki. Krewetki pokroić (można opcjonalnie zostawić trochę całych krewetek do dekoracji, trzeba je tylko podsmażyć na maśle) na pół i wrzucić do ciasta. Dodać siekany szczypiorek i kolendrę. W wysokiej patelni rozgrzać olej, powinien pokrywać cały spód patelni. Nakładać masę na placki dużą łyżką i smażyć je na złoty kolor. Gotowe placki układać na talerzyki wyłożone rukolą i lubczykiem. Podawać udekorowane łyżeczką śmietany i jabłuszkiem kaparowym.
Serdecznie zapraszamy do zakupu naszych -> BIO Krewetek