Placki śniadaniowe z krewetkami BIO

Placki śniadaniowe z krewetkami BIO i chmurką ze śmietany

Placki z krewetkami BIO
Placki z krewetkami BIO

Czas przygotowania: 10 minut

Około 15 placków

Składniki:

Krewetki BIO blanszowane 41/50, 200 g

1 szklanka mąki pszennej 

1 szklanka mleka

2 średnie jajka

Sól

Pieprz

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Szczypiorek siekany 1 łyżka stołowa

Lubczyk siekany 1 łyżka

Kwaśna śmietana 18%

Jabłuszka kaparowe 1 słoiczek

Listki rukoli i lubczyku

Olej do smażenia

Sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

Krewetki rozmrozić i obrać z ogonków, zamarynować w soku z cytryny, posolić do smaku. Mąkę przesiać do naczynka, dodać mleko, jajka, sól, pieprz i proszek do pieczenia. Wymieszać na gładką masę, jeżeli będzie zbyt rzadka dodać trochę mąki. Krewetki pokroić (można opcjonalnie zostawić trochę całych krewetek do dekoracji, trzeba je tylko podsmażyć na maśle) na pół i wrzucić do ciasta. Dodać siekany szczypiorek i kolendrę. W wysokiej patelni rozgrzać olej, powinien pokrywać cały spód patelni. Nakładać masę na placki dużą łyżką i smażyć je na złoty kolor. Gotowe placki układać na talerzyki wyłożone rukolą i lubczykiem. Podawać udekorowane łyżeczką śmietany i jabłuszkiem kaparowym. 

Serdecznie zapraszamy do zakupu naszych -> BIO Krewetek

Wszystkie przepisy z BIO Krewetkami Primefrost