Bowl „Miska Szczęścia” z krewetkami BIO i warzywami

Przygotowanie 20 minut
Porcja dla 3 osób
Bowl, nazywany także miską szczęścia to misa wypełniona różnymi składnikami głównie typu superfoods, takimi jak ryby, owoce morza, świeże warzywa, ryż lub makaron ryżowy. Może być polana sosem sojowym, olejem sezamowym lub dressingiem. Popularna potrawa w kuchni azjatyckiej i hawajskiej. Szczyt popularności na świecie bowle osiągnęły kilka lat temu i od tego czasu niezmiennie cieszą się zainteresowaniem smakoszy kulinarnych. To doskonały pomysł na prosty, zdrowy i wartościowy lunch. Zaletą bowli jest prostota przygotowania i mnogość opcji. W doborze składników możemy zachować pełną dowolność i dobrać je zgodnie ze swoimi upodobaniami, co niniejszym uczyniliśmy przygotowując ten przepis, czyli bowl w stylu azjatyckim.
Składniki:
1 paczka krewetek blanszowanych z ogonkiem 31-40 BIO
1 łyżka masła
odrobina świeżego czosnku
sól
pieprz
1 łyżka octu ryżowego
2 dojrzałe awokado
3 marchewki
2 duże ogórki szklarniowe
makaron ryżowy pół paczki
kolendra
papryczka chili czerwona
1 limonka
1 cytryna
sałatka kimchi
sezam prażony 1 łyżka
kiełki rzodkiewki
olej sezamowy 2 łyżki
Przygotowanie
Krewetki rozmrażamy, marynujemy w soku z połówki cytryny z dodatkiem soli, pieprzu i odrobiny czosnku. Podsmażamy je na patelni na odrobinie masła. Makaron ryżowy gotujemy według wskazówek na opakowaniu, hartujemy zimną wodą z dodatkiem octu ryżowego i studzimy. Ogórka (nie obieramy) i marchewki kroimy w cieniutkie paseczki. Awokado wydrążamy, obieramy i kroimy w cienkie plastry. Skrapiamy je sokiem z cytryny od razu po jego pokrojeniu, aby nie ściemniało. W głębokiej misce układamy kolejno makaron ryżowy, a następnie po kolei wszystkie warzywa, sałatkę kimchi i krewetki. Posypujemy sezamem, polewamy olejem i sokiem z połowy limonki. Dekorujemy plastrami limonki, ziołami, papryczką i kiełkami.
Serdecznie zapraszamy do zakupu naszych -> BIO Krewetek