Krewetki BIO inspirowane kuchnią francuską wg. Krytyka Kulinarna
Znacie francuski sposób na uczynienie potrawy jeszcze lepszą? Po prostu należy dodać więcej masła. Trochę śmieszne, ale też prawdziwe. Kuchnia francuska w moim rankingu smakowitości plasuje się bardzo wysoko. Kto raz spróbował crème fraîche, ten zrozumie.
Lubię też owoce morza chociażby za to, że w większości przygotowuje się je szybko i łatwo. Do tego przepisu użyłam krewetek PrimeFrost, marki która jest partnerem tego wpisu. Będę do nich wracać z przyjemnością z czterech powodów: po pierwsze mają certyfikat BIO, co dla mnie zawsze ma znaczenie, po drugie są powszechnie dostępne w większości dużych supermarketów na działach z mrożonkami lub mrożonymi produktami BIO, po trzecie mają bardzo przyjemny, lekko słodkawy smak, a po czwarte są pozbawione pancerzyków i bardzo precyzyjnie oczyszczone z przewodów pokarmowych. Kto wie co tam jest, ten wie. Tak, to ma duże znaczenie. O filozofii marki i zasadach hodowli ich krewetek poczytacie szerzej tutaj. A ja zapraszam Was na odrobinę rozpusty. Przygotujecie taki obiad w kilka minut. Obiecuję zachwyt i uciech sto!
I jeszcze jedna uwaga: ten przepis jest o tyle fajny, że możecie go wykorzystać na dwa sposoby. Albo tak jak poniżej, dzięki czemu dostaniecie dwie porcje, albo dodając do krewetek w sosie ugotowany al dente makaron. Wtedy porcja zrobi się bardziej podzielna i spokojnie nakarmi trzy osoby. Wybór jest Wasz, ale ja jednak skłaniam się ku bagietce, bo wyjadanie nią sosu to czysta rrrozkosz.
Składniki na 2 porcje
– opakowanie mrożonych BIO krewetek PrimeFrost (320 g)
– 200 ml śmietany 30% tłuszczu
– 200 g roqueforta
– 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
– 4 ząbki czosnku
– pieprz do smaku
– łyżka oliwy
– pół pęczka natki pietruszki
– do podania: bagietka
Wykonanie
Krewetki rozmrażamy na sicie.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, w tym czasie siekamy czosnek. Posiekany czosnek przekładamy na patelnię i mieszając krótko podsmażamy. Gdy tylko poczujemy jego aromat na patelnię wlewamy śmietanę, następnie kruszymy do niej roquefort, dodajemy gałkę muszkatołową i na średnim ogniu, regularnie mieszając, redukujemy sos. Gdy sos zgęstnieje dodajemy krewetki i dusimy przez 5-6 minut. Pamiętamy o mieszaniu!
Na koniec lekko pieprzymy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i od razu podajemy. Najlepiej z cudownie chrrrupiącą bagietką. Ach!
Serdecznie zapraszamy do zakupu naszych -> BIO Krewetek