Krewetki BIO inspirowane kuchnią francuską

Krewetki BIO inspirowane kuchnią francuską wg. Krytyka Kulinarna

Znacie francuski sposób na uczynienie potrawy jeszcze lepszą? Po prostu należy dodać więcej masła. Trochę śmieszne, ale też prawdziwe. Kuchnia francuska w moim rankingu smakowitości plasuje się bardzo wysoko. Kto raz spróbował crème fraîche, ten zrozumie.

fot. Krytyka Kulinarna

Lubię też owoce morza chociażby za to, że w większości przygotowuje się je szybko i łatwo. Do tego przepisu użyłam krewetek PrimeFrost, marki która jest partnerem tego wpisu. Będę do nich wracać z przyjemnością z czterech powodów: po pierwsze mają certyfikat BIO, co dla mnie zawsze ma znaczenie, po drugie są powszechnie dostępne w większości dużych supermarketów na działach z mrożonkami lub mrożonymi produktami BIO, po trzecie mają bardzo przyjemny, lekko słodkawy smak, a po czwarte są pozbawione pancerzyków i bardzo precyzyjnie oczyszczone z przewodów pokarmowych. Kto wie co tam jest, ten wie. Tak, to ma duże znaczenie. O filozofii marki i zasadach hodowli ich krewetek poczytacie szerzej tutaj. A ja zapraszam Was na odrobinę rozpusty. Przygotujecie taki obiad w kilka minut. Obiecuję zachwyt i uciech sto!

I jeszcze jedna uwaga: ten przepis jest o tyle fajny, że możecie go wykorzystać na dwa sposoby. Albo tak jak poniżej, dzięki czemu dostaniecie dwie porcje, albo dodając do krewetek w sosie ugotowany al dente makaron. Wtedy porcja zrobi się bardziej podzielna i spokojnie nakarmi trzy osoby. Wybór jest Wasz, ale ja jednak skłaniam się ku bagietce, bo wyjadanie nią sosu to czysta rrrozkosz.

Składniki na 2 porcje

fot. Krytyka Kulinarna

– opakowanie mrożonych BIO krewetek PrimeFrost (320 g)
– 200 ml śmietany 30% tłuszczu
– 200 g roqueforta
– 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
– 4 ząbki czosnku
– pieprz do smaku
– łyżka oliwy
– pół pęczka natki pietruszki

– do podania: bagietka

Wykonanie

Krewetki rozmrażamy na sicie.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, w tym czasie siekamy czosnek. Posiekany czosnek przekładamy na patelnię i mieszając krótko podsmażamy. Gdy tylko poczujemy jego aromat na patelnię wlewamy śmietanę, następnie kruszymy do niej roquefort, dodajemy gałkę muszkatołową i na średnim ogniu, regularnie mieszając, redukujemy sos. Gdy sos zgęstnieje dodajemy krewetki i dusimy przez 5-6 minut. Pamiętamy o mieszaniu!

Na koniec lekko pieprzymy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i od razu podajemy. Najlepiej z cudownie chrrrupiącą bagietką. Ach!

 

 

Serdecznie zapraszamy do zakupu naszych -> BIO Krewetek

Wszystkie przepisy z BIO Krewetkami Primefrost