Krewetki BIO z sosem na bazie czarnej herbaty, warzywami i kaszą bulgur

Prosto, smacznie, zdrowo i oryginalnie. Totalnie nietypowe połączenie, sos na bazie czarnej herbaty w połączeniu z chrupkimi warzywami i oczywiście naszą krewetką BIO, a do tego kasza bulgur. Kasza ta jest popularna, nie tylko ze względów kulinarnych, ale również zdrowotnych. Jej wartości odżywcze były doceniane już na Bliskim Wschodzie ponad 4000 lat temu. Jest wytwarzana jest z pszenicy durum, najbardziej bogata w wartości mineralne i zdrowotne. Ma niski indeks glikemiczny, dużo błonnika i zawiera witaminę B9.
Składniki:
16 krewetek BIO blanszowanych 31/40
¾ szklanki gorącej wody
2 saszetki herbaty czarnej
1 łyżka stołowa miodu
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Pół łyżeczki suszonego imbiru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka sosu sojowego jasnego
Kasza bulgur 200 g
3 marchewki
2 gałązki selera naciowego
Świeży lubczyk
Sól
Przygotowanie:
Krewetki rozmrozić. Ugotować kaszę bulgur. Przygotować wywar z herbaty. Do gorącego wywaru dodać miód, imbir, sok z cytryny, sos sojowy, łyżkę oliwy z oliwek i łyżkę mąki ziemniaczanej. Dobrze wymieszać. Marchewkę i selera pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i podsmażyć warzywa. Dodać sos z herbaty i kilka minut gotować, aż sos delikatnie zgęstnieje. Na koniec dodać krewetki i dusić razem kilka minut. Krewetki z warzywami i sosem wyłożyć na kaszy bulgur i posypać świeżo siekanym lubczykiem.
Serdecznie zapraszamy do zakupu naszych -> BIO Krewetek