Portugalia Rissoles z krewetkami BIO
Pyszne danie dla fanów krokietów i pierogów, wypełnione farszem na bazie krewetek. Przysmak prosto z Portugalii doskonały jako przystawka i przekąska na przyjęcia lub lunch. Co ciekawe w Portugalii jest to tradycyjne danie na Boże Narodzenie.
Składniki
1 łyżka oliwy z oliwek
1 cebula cała
1 cebula pokrojona w kostkę
1 pęczek siekanej natki pietruszki
1 paczka krewetek BIO Primefrost blanszowanych, obranych z ogonkiem 31/40
2 łyżki przecieru pomidorowego
sól
pieprz
Do ciasta:
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
2 łyżki masła
2 szklanki mąki
2 jajka
Bułka tarta
Wykonanie:
Przygotowanie ciasta:
Do rondla wlać wodę, dodać masło i sól. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Gdy zacznie się gotować, zmniejszyć ogień i dodać mąkę. Ciągle mieszać drewnianą łyżką, aż ciasto utworzy zwartą kulę. Wyłączyć ogień, położyć ciasto na stole i pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Zagnieść ciasto rękoma i odstawić.
Nadzienie:
Krewetki BIO rozmrozić i obrać z ogonków. Następnie ugotować w rondelku z wodą z garścią siekanej pietruszki, nieobraną cebulą i szczyptą soli. Gdy krewetki są ugotowane, należy je odcedzić i ostudzić. Ostudzone krewetki posiekać i wymieszać w naczynku z natką pietruszki.
Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na złoty kolor na patelni na oliwie z oliwek. Dodać przecier pomidorowy, sól i pieprz do smaku. Na koniec dodać posiekane krewetki z pietruszką. Całość dusić chwilę, a następnie odstawić do ostudzenia.
Ciasto rozwałkować wałkiem do ciasta. Wyciąć małe kółka za pomocą szklanki lub miseczki i umieść małe porcje nadzienia na środku każdego koła. Formować małe pierożki.
W misce wymieszać jajka widelcem. Pierożki zanurzać w ubitym jajku i panierować w bułce tartej. Rozgrzać olej we frytkownicy. Gdy olej się rozgrzeje, smażyć pierożki na złoty kolor. Po usmażeniu położyć je na talerzu z chłonnym papierem.
Serdecznie zapraszamy do zakupu naszych -> BIO Krewetek