
Krewetki BIO z chrupiącym i aromatycznym selerem i z nutą azjatyckiego sosu rybnego
Propozycja dania dla miłośników selera naciowego o doskonałym smaku i chrupkości. Minimalistyczny, bo praktycznie trzy składnikowy posiłek z dużą zawartością białka i niską zawartością węglowodanów. Połączenie dwóch podstawowych składników selera i krewetek sprawia, że jest to wspaniały dodatek do dań, z ryżem, makaronem lub sałatek. Seler naciowy jest nieco niedoceniany w Polsce, ale zdecydowanie warto wprowadzić go do stałej diety, a w połączeniu z krewetami BIO smakuje po prostu wyśmienicie.
4 porcje
Przygotowanie: 15 minut
Składniki:
1 opakowanie krewetek blanszowanych BIO 41-40, 200 g
2 łyżki stołowe oleju słonecznikowego
2 małe łyżeczki sosu rybnego (sos jest słony, więc nie wolno przesadzić)
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soku z limonki
Świeżo zmielony pieprz
8 łodyg selera pokrojonych w kawałeczki
Sól do smaku
Czarny sezam do dekoracji
1 paczka makronu ryżowego
Przygotowanie:
Krewetki rozmrozić i w dużej misce wymieszać z 1 łyżkę oleju, sosem rybnym, sokiem z limonki, cukrem i pieprzem do smaku. W międzyczasie ugotować makaron ryżowy zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu. Rozgrzać patelnię z 1 łyżką oleju, gdy będzie gorąca wrzucić seler i smażyć 1-2 minuty. Dodaj krewetki, wymieszać i smażyć razem przez 2-3 minuty. Podawać na ciepło na makaronie, posypane czarnym sezamem.
Serdecznie zapraszamy do zakupu naszych -> BIO Krewetek