
Hiszpańska paella z krewetkami BIO
Paella to jedno z najbardziej charakterystycznych hiszpańskich dań, dokładnie pochodzi z Walencji, na wschodnim wybrzeżu Hiszpanii, gdzie tradycyjnie przyrządza się ją z mięsa i gotuje na otwartym ogniu. Występuje w wielu odmianach, zawsze jednak zawiera owoce morza, ryż z szafranem, nadającym piękny żółty kolor i warzywa. My proponujemy przepis na paellę z owocami morza, w tym oczywiście z naszymi krewetkami BIO. Paella podawana jest jako danie główne, najczęściej obiadowe, spożywana powinna być z naczynia w którym została przygotowana.
Danie dla 4 osób
Przygotowanie 60 minut
Składniki:
1 paczka krewetek 31-40 blanszowanych z ogonkiem BIO (320 g)
1 mięso małży gotowane, obrane (ok. 300 g)
szczypta szafranu
600 ml bulionu warzywnego
4 łyżki oliwy z oliwek
drobno posiekana cebulka
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 czerwona papryka, pokrojona w małą kosteczką
2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
400 g hiszpańskiego ryżu do paelli
2 pomidory pokrojone w kostkę
60 g mrożonego groszku
natka pietruszki do pospania
cytryna do skropienia (pokojona na ćwiartki)
sól
pieprz
Przygotowanie:
Krewetki i małże rozmrażamy. Bulion podgrzewamy i dodajemy do niego szafran, odstawiamy aż nabierze koloru. Na dużej głębokiej patelni należy rozgrzać łyżkę oliwy wrzucić cebulkę i czosnek i smażyć przez kilka minut do uzyskania złotego koloru. Dodać koleją łyżkę oliwy, sól, pieprz i paprykę mieloną i smażyć około 1 minuty. Następnie należy dodać ryż i zalać całość gorącym bulionem z szafranem. Dobrze wymieszać, dodać pomidory, groszek i paprykę pokrojone w kostkę. Przykryć patelnię i dusić na na średnim ogniu przez 10 -15 minut, mieszając kilka razy. Następnie ułożyć na wierzchu krewetki i małże, przykryć i gotować przez kolejne 5-10 minut, aż ryż będzie miękki i wchłonie większość bulionu.
Patelnię zdjęć z ognia i przykryć pokrywką. Odstawić na 5 minut. Wymieszać i doprawić. Można podawać na patelni lub przełożyć 4 porcje na rondelki (do pieczenia) i wstawić do nagrzanego piekarnika na dodatkowe 5 minut. Wyjąć, posypać siekanymi ziołami i podawać z ćwiartkami cytryny i odrobiną oliwy do skropienia.
Serdecznie zapraszamy do zakupu naszych -> BIO Krewetek