Hiszpańska paella z BIO krewetkami

Paella z BIO krewetkami
Hiszpańska paella z BIO krewetkami

Hiszpańska paella z krewetkami BIO

Paella to jedno z najbardziej charakterystycznych hiszpańskich dań, dokładnie pochodzi z Walencji, na wschodnim wybrzeżu Hiszpanii, gdzie tradycyjnie przyrządza się ją z mięsa i gotuje na otwartym ogniu. Występuje w wielu odmianach, zawsze jednak zawiera owoce morza, ryż  z szafranem, nadającym piękny żółty kolor i warzywa. My proponujemy przepis na paellę z owocami morza, w tym oczywiście z naszymi krewetkami BIO. Paella podawana  jest jako danie główne, najczęściej obiadowe, spożywana powinna być z naczynia w którym została przygotowana.

Danie dla 4 osób

Przygotowanie 60 minut

Składniki:

1 paczka krewetek 31-40 blanszowanych z ogonkiem BIO (320 g)

1 mięso małży gotowane, obrane (ok. 300 g)

szczypta szafranu

600 ml bulionu warzywnego 

4 łyżki oliwy z oliwek

drobno posiekana cebulka

3 ząbki czosnku, drobno posiekane

1 czerwona papryka, pokrojona w małą kosteczką

2 łyżeczki słodkiej, mielonej  papryki

400 g hiszpańskiego ryżu do paelli

2 pomidory pokrojone w kostkę

60 g mrożonego groszku

natka pietruszki do pospania

cytryna do skropienia (pokojona na ćwiartki)

sól

pieprz

Przygotowanie:

Krewetki i małże rozmrażamy. Bulion podgrzewamy i dodajemy do niego szafran, odstawiamy aż nabierze koloru. Na dużej głębokiej patelni należy rozgrzać łyżkę oliwy wrzucić cebulkę i czosnek i smażyć przez kilka minut do uzyskania złotego koloru. Dodać koleją łyżkę oliwy, sól, pieprz i paprykę mieloną i smażyć około 1 minuty. Następnie należy dodać ryż i zalać całość gorącym bulionem z szafranem. Dobrze wymieszać, dodać pomidory, groszek i paprykę pokrojone w kostkę. Przykryć patelnię i dusić na  na średnim ogniu przez 10 -15 minut, mieszając kilka razy. Następnie ułożyć na wierzchu krewetki i małże, przykryć i gotować przez kolejne 5-10 minut, aż ryż będzie miękki i wchłonie większość bulionu.

Patelnię zdjęć z ognia i przykryć pokrywką. Odstawić na 5 minut. Wymieszać i doprawić. Można podawać na patelni lub przełożyć 4 porcje na rondelki (do pieczenia) i wstawić do nagrzanego piekarnika na dodatkowe 5 minut. Wyjąć, posypać siekanymi ziołami i podawać z ćwiartkami cytryny i odrobiną oliwy do skropienia.

Serdecznie zapraszamy do zakupu naszych -> BIO Krewetek

 

Wszystkie przepisy z BIO Krewetkami Primefrost