Jajka faszerowane z krewetkami BIO

Jajka faszerowane z krewetkami BIO

Jajka faszerowane w skorupce to popularna przekąska wielkanocna, którą wielu z nas pamięta
z dzieciństwa. Sprawdzą się także na wszelkiego rodzaju spotkaniach rodzinnych i towarzyskich. Pięknie wyglądają i doskonale smakują. Co ważne danie jest bardzo proste i nie wymaga kulinarnego doświadczenia. Farsz jest przygotowywany tradycyjnie z jajka i szczypiorku z solą i pieprzem, z odrobiną masła (jak ktoś woli masło można zastąpić majonezem lub musztardą). Można też do niego dodać odrobinę pieczarek. A co jeśli do farszu i dekoracji dodamy nasze BIO krewetki? Oczywiście będą smakowały i wyglądały jeszcze lepiej!

Przygotowanie: 25 minut

5 porcji

Składniki:

1 paczka krewetek blanszowanych BIO 41-50, 200 g

1 łyżka soku z cytryny

10 łyżek masła

5 jajek

sól

pieprz kolorowy w młynku

garść siekanego szczypiorku

dżem z żurawiny leśnej w słoiku

bułka tarta

 

Przygotowanie:

Jajka trzeba najpierw ugotować na twardo i ostudzić. Krewetki rozmrozić pod zimną wodą, czyli zmyć z nich warstwę ochronną z lodu. Skropić sokiem z cytryny i smażyć na patelni na 3 łyżkach masła ok. 3-5 minut. Następnie każde jajko ( w skorupce) staramy się przekroić jak najbardziej delikatnie na pó, wzdłuż.  Po przekrojeniu należy jajka wydrążyć i odłożyć skorupki na bok. Jajka trzeba posiekać na drobne kawałki lub użyć zgniatarki do ziemniaków. Z krewetek odłożyć 10 sztuk, a resztę obrać z ogonków. Obrane krewetki trzeba pokroić na małe kawałeczki i dodać do jajek. Kolejno trzeba dodać siekany szczypiorek (według uznania) oraz sól i pieprz do smaku. Całość trzeba starannie wymieszać z 3 łyżkami miękkiego masła. Tak przygotowany farsz trzeba włożyć do skorupek, równo po brzegi. Każdą, wypełnioną skorupkę trzeba odwrócić farszem w dół i zamoczyć w bułce tartej. Następnie smażyć na patelni z rozgrzanym masłem przez kilka minut (farszem w dół),aż bułka tarta nabierze złotego koloru. Przed podaniem na każdej połówce trzeba położyć odrobinę żurawiny,  na to krewetkę do dekoracji i owoce żurawiny. Świąteczna przekąska gotowa!