
Krewetki BIO panierowane w panko
Japońska panierka panko jest bardzo chrupiąca i bardzo dobrze pasuje do krewetek, a także innych owoców morza. Panierowane krewetki to jedna z najbardziej popularnych przekąsek azjatyckich. To co najważniejsze, banalnie prosta i szybka w przygotowaniu.
Danie dla 2-3 osób
15-20 minut
Składniki:
1 paczka blanszowanych krewetek BIO 31-40, 320 g
1 jajko
szklanka mąki pszennej
szklanka panierki panko
sól
sok z połówki cytryny
olej do smażenia
sos azjatycki słodko-kwaśny
seler naciowy
Przygotowanie:
Krewetki rozmrozić i zamarynować w soku z cytryny z odrobiną soli. Jajko roztrzepać w pliseczce. Krewetki obtoczyć równomiernie w mące, a następnie w jajku i na koniec w panierce panko.
Rozgrzać olej na głębokiej patelni. Oleju musi być dużo, aby krewetki podczas smażenia całe były przykryte. Smażyć je przez 3-4 minuty, aż panierka nabierze złotego koloru. Podawać ciepłe. Idealnie smakują maczane w azjatycki sosie słodko-kwaśnym zagryzane selerem naciowym.
Serdecznie zapraszamy do zakupu naszych -> BIO Krewetek