Krewetki BIO z japońskiej panierce panko

Krewetki BIO w japońskiej panierce panko
Krewetki BIO w japońskiej panierce panko

Krewetki BIO panierowane w panko

Japońska panierka panko jest bardzo chrupiąca i bardzo dobrze pasuje do krewetek, a także innych owoców morza. Panierowane krewetki to jedna z najbardziej popularnych przekąsek azjatyckich. To co najważniejsze, banalnie prosta i szybka w przygotowaniu.

Danie dla 2-3  osób 

15-20 minut

Składniki:

1 paczka blanszowanych krewetek BIO 31-40, 320 g

1 jajko

szklanka mąki pszennej

szklanka panierki panko

sól

sok z połówki cytryny

olej do smażenia

sos azjatycki słodko-kwaśny

seler naciowy

Przygotowanie:

Krewetki rozmrozić i zamarynować w soku z cytryny z odrobiną soli. Jajko roztrzepać w pliseczce. Krewetki obtoczyć równomiernie w mące, a następnie w jajku i na koniec w panierce panko.

Rozgrzać olej na głębokiej patelni. Oleju musi być dużo, aby krewetki podczas smażenia całe były przykryte. Smażyć je przez 3-4 minuty, aż panierka nabierze złotego koloru. Podawać ciepłe. Idealnie smakują maczane w azjatycki sosie słodko-kwaśnym zagryzane selerem naciowym.

Serdecznie zapraszamy do zakupu naszych -> BIO Krewetek