
Superfoods krewetki Bio z makaronem w sosie z mango i jagodami goji
Superfoods to nieprzetworzona żywność pochodzenia naturalnego, bogata w różnorodne składniki odżywcze, które działają korzystnie na organizm człowieka. Superfoods wprowadzone do codziennej diety pomagają uzyskać lepsze samopoczucie, dobry nastrój i dostarczyć organizmowi niezbędnych substancji odżywczych. Składniki dzisiejszego dania to w większości superfoods. Naszych krewetek BIO nie musimy przedstawiać, ale przypomnijmy, że są naturalne, nie zawierają sztucznych dodatków, ani soli. Są hodowane w specjalnych warunkach w hodowli ekologicznej. A, że uwielbiamy krewetki z owocami, a w szczególności z mango, soczystym i przepełnionym słodyczą owocem, pochodzącym z krajów tropikalnych. Superfoods, które posiada wyjątkowy smak i zawiera wartościowe kalorie, gdyż oprócz energii zapewnia bogaty zestaw składników odżywczych. Mango zawiera kwas foliowy, witaminę K, witaminę E i kilka witamin z grupy B, które również korzystnie wpływają na odporność organizmu. Do przygotowania tego dania dodajemy także specjalny superfoods: jagody goji, czyli suszone owoce kolcowoju chińskiego pochodzące z dalekiego wschodu, gdzie są wykorzystywane są w medycynie naturalnej. Są uprawiane na terenie Chin, Tybetu czy Mongolii. Należą do tak zwanych super foods ze względu na swoje wyjątkowe właściwości. Opóźniają procesy starzenia i pomagają zapobiegać nowotworom, wspomagają odchudzanie i wspierają odporność i pamięć, obniżają poziom glukozy we krwi. Posiadają w swoim składzie aż 19 aminokwasów, z czego 8 egzogennych ( organizm ludzki nie jest w stanie ich sam syntetyzować) oraz 21 cennych dla zdrowia pierwiastków takich jak: żelazo, wapń, cynk, miedź, selen. Jagody goji są bogatym źródłem witamin A, B1, B2, B6, E oraz C, której zawiera o 50 razy więcej niż cytrusy. 100 g jagód goji dostarcza około 11 gramów białka, w porównaniu do z 100 g jagód lub malin dostarcza tylko 1 g. Zdrowy i pożywny posiłek z krewetkami BIO.
Przygotowanie: 20 minut
Danie dla 2 osób.
SKŁADNKI:
- krewetki blanszowane BIO 31-40, Primefrost, 320 g
- sok z 1 pół cytryny
- 50 g jagód goji
- 100 g mango pokrojone w kostkę (świeże lub mrożone)
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- 5 łyżek chińskiego sosu sweet chili
- makaron spaghetti 250 g (pół paczki)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka brązowego cukru
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Gotujemy makaron spaghetti w osolonej wodzie z łyżką oliwy z oliwek około 10 -12 minut. W zależności od rodzaju makaronu czas przygotowania może różnić się, zatem najlepiej sprawdzić na opakowaniu. Kiedy będzie gotowy makaron zlewamy i odstawiamy na chwilę. Na dużej patelni podgrzewamy passatę z kostkami mango, dodajemy 1 łyżkę oliwy. Wrzucamy zamrożone krewetki, połowę jagód goji, cukier oraz wlewamy sok z cytryny i sos sweet chili. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Wszystko razem dusimy ciągle mieszając. Jeżeli sos jest za gęsty dodajemy 1-2 łyżki wody. Kiedy krewetki będą lekko zwinięte, a sos odparuje wrzucamy na patelnia makaron i wszystko razem mieszamy. Podgrzewamy jeszcze chwilę. Podajemy na ciepło posypane jagodami goji do dekoracji.
Serdecznie zapraszamy do zakupu naszych -> BIO Krewetek
Wszystkie przepisy z BIO Krewetkami Primefrost