Tosty z krewetkami BIO i pomidorkami
Lubimy krewetki, lubimy tosty i lubimy bruschettę, stąd wziął się pomysł na przygotowanie chrupiących tostów z krewetkami. Idealna przekąska na śniadanie, przystawka przed obiadem lub na kolację. Lekkie, pożywne i aromatyczne takie są właśnie te tosty, a do tego w zimowe chłodne dnie, przywodzą na myśl śródziemnomorskie, włoskie klimaty.
Danie dla 1 osoby
Przygotowanie 10-15 minut
Składniki:
2 tosty pszenne
6 krewetek BIO, blanszowanych 31-40
4 łyżki duże oliwy z oliwek
Garść pomidorków cherry
Świeża bazylia
Świeży lubczyk
Sól
Pieprz
garść tartego sera
kropla soku z cytryny
Przygotowanie: Krewetki rozmrozić i obierać z ogonków. Skropić sokiem z cytryny, posolić, jeżeli lubimy bardziej słone. Pamiętajmy krewetki BIO nie zawierają dodanej soli, zatem po prostu nie są słone tak jak krewetki jakie można zazwyczaj kupić. Następnie należy rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Pokroić pomidorki na ćwiartki oraz posiekać zioła. Podsmażyć na łyżce oliwy na małej patelni, posolić
i popieprzyć. Tosty ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Obficie należy je polać oliwą. Następnie ułożyć na nich podsmażone pomidorki z ziołami. Włożyć do piekarnika na ok. 5-6 minut, aby się zarumieniły. W międzyczasie na tej samej patelni, na której były podsmażane pomidorki podsmażyć krewetki na złoty kolor. Dodać odrobinę oliwy z oliwek do smażenia. Tosty wyjąć z piekarnika i posypać serem. Włożyć jeszcze na chwilę do piekarnika, aby ser się stopił. Na koniec wyjąć zarumienione tosty i ułożyć na nich krewetki. Udekorować listkami ziół.
Serdecznie zapraszamy do zakupu naszych -> BIO Krewetek