Aromatyczny „rosół” z krewetkami BIO

Rosół z krewetkami BIO
Rosół z krewetkami BIO

Aromatyczny „rosół” z krewetkami BIO

Rosół najbardziej popularna zupa w polskiej kuchni, gotowana na kilka sposobów podstawa tradycyjnej kuchni. Pozostając wiernymi fanami tradycyjnego rosołu, dziś przedstawimy nieco oryginalną odmianę, dla tych, którzy po pierwsze- nie lubią mięsa w jakiejkolwiek postaci, po drugie- lubią kulinarne eksperymenty, no po trzecie- oczywiście uwielbiają krewetki. Zupa jest przygotowana na bazie tradycyjnego wywaru z włoszczyzny, jest niezwykle aromatyczna i rozgrzewająca.

Przygotowanie około 2 godziny

Nie podajemy dla ilu osób bo to zależy kto ile je.

Składniki:

Bulion:

2 litry wody – 8 szklanek wody

3 marchewki 

1 biała cebula 

2 korzenie pietruszki

Kawałek selera

1 mały por

2 liście kapusty

3 świeże listki laurowe

Kilka gałązek świeżego lubczyku 

Kilka gałązek świeżej pietruszki

4 ziarna ziela angielskiego 

Łyżka soli

Pół łyżeczki kurkumy

Pół łyżeczki imbiru

Pieprz

1 paczka krewetek blanszowanych 31-40 BIO, 320 g (opakowanie powinno zawierać 25-35 krewetek, pamiętajmy każda krewetka może ważyć inaczej, dlatego ich rozmiar, który wpływa na ilość w 1 kg podajemy w przedziale)

Świeża kolendra

3 suszone listki limonki

Łyżeczka sosu rybnego

Łyżka soku z limonki

Pieprz świeżo mielony

Makaron nitki

Przygotowanie:

Składniki na bulion należy obrać, umyć i pokroić. Cebulę przekroić na pół i opalić na suchej patelni lub nad palnikiem kuchenki gazowej. Wszystko razem zalać zimną wodą, nie solić. Gotować około 2 godziny na małym ogniu. Posolić na końcu. W międzyczasie ugotować makaron. W celu przygotowania „rosołu” z krewetkami należy odlać bulion (bez gotowanych warzyw) według uznania 4 porcje do mniejszego garnka. Dodać suszone liście limonki, sok oraz odrobinę sosu rybnego. Gotować ok 3 minuty. Dodać zamrożone krewetki i gotować 3-4 minuty razem. Trzeba uważać, aby nie przegotować krewetek. W międzyczasie pokroić marchewkę z bulionu w kosteczkę. Podawać gorące, od razu po przyrządzeniu z makaronem nitki, marchewką i świeżymi listkami kolendry. Posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Serdecznie zapraszamy do zakupu naszych -> BIO Krewetek

Wszystkie przepisy z BIO Krewetkami Primefrost