Krewetki BIO w sosie curry

Krewetki BIO w sosie curry z orzechami nerkowca

Krewetki BIO w sosie curry
Krewetki BIO w sosie curry

Delikatne danie o orientalnym smaku i pięknym, energetycznym kolorze. Szybka w przygotowaniu, a jednocześnie prosta i pożywna przekąska. Połączenie 

Składniki:

1 paczka krewetek blanszowanych 31/40 BIO, 320 g

1 szklanka tłustego mleka kokosowego 

½ szklanki niesolonych orzechów nerkowca

Pół łyżeczki suszonego imbiru

2 łyżeczki mielonej kurkumy

2 łyżeczki curry w proszku

1 łyżka sosu sojowego

Szczypta granulowanego czosnku

sól i świeżo pęknięty czarny pieprz

2 łyżki soku z limonki

Pół szklanki bulionu warzywnego

Kasza bulgur 100 g

Garść świeżych liści lubczyku

Przygotowanie: 

Krewetki rozmrozić. W blenderze wymieszać mleko kokosowe, nerkowca (wcześniej namoczyć je w gorącej wodzie około 1 godziny, wodę zlać), imbir, kurkumę, sok z limonki, curry, czosnek, sos sojowy, kilka listków lubczyku i bulion. Miksować do uzyskania gładkiej konsystencji, około 1 minuty. Spróbować i w razie potrzeby dosolić lub dodać jeszcze łyżeczkę sosu sojowego.

Ugotować kaszę. Sos przelać na patelnię i gotować na średnim ogniu, aż zgęstnieje około 6 minut. Zmniejszyć ogień i dodać krewetki. Dusić razem około 4-5 minut. Podawać na kaszy posypane listkami lubczyku.

Serdecznie zapraszamy do zakupu naszych -> BIO Krewetek

Wszystkie przepisy z BIO Krewetkami Primefrost