Krewetki BIO w sosie curry z orzechami nerkowca

Delikatne danie o orientalnym smaku i pięknym, energetycznym kolorze. Szybka w przygotowaniu, a jednocześnie prosta i pożywna przekąska. Połączenie
Składniki:
1 paczka krewetek blanszowanych 31/40 BIO, 320 g
1 szklanka tłustego mleka kokosowego
½ szklanki niesolonych orzechów nerkowca
Pół łyżeczki suszonego imbiru
2 łyżeczki mielonej kurkumy
2 łyżeczki curry w proszku
1 łyżka sosu sojowego
Szczypta granulowanego czosnku
sól i świeżo pęknięty czarny pieprz
2 łyżki soku z limonki
Pół szklanki bulionu warzywnego
Kasza bulgur 100 g
Garść świeżych liści lubczyku
Przygotowanie:
Krewetki rozmrozić. W blenderze wymieszać mleko kokosowe, nerkowca (wcześniej namoczyć je w gorącej wodzie około 1 godziny, wodę zlać), imbir, kurkumę, sok z limonki, curry, czosnek, sos sojowy, kilka listków lubczyku i bulion. Miksować do uzyskania gładkiej konsystencji, około 1 minuty. Spróbować i w razie potrzeby dosolić lub dodać jeszcze łyżeczkę sosu sojowego.
Ugotować kaszę. Sos przelać na patelnię i gotować na średnim ogniu, aż zgęstnieje około 6 minut. Zmniejszyć ogień i dodać krewetki. Dusić razem około 4-5 minut. Podawać na kaszy posypane listkami lubczyku.
Serdecznie zapraszamy do zakupu naszych -> BIO Krewetek