Kolorowy bowl z BIO krewetkami w panko, owocami i sosem miętowym

Danie dla 2 osób
Przygotowanie 20-25 minut
Składniki:
Sos miętowy:
Śmietana 30% pół szklanki
4 listki mięty
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka soku z limonki
Pół łyżeczki brązowego cukru
Sól do smaku
Pieprz do smaku
Krewetki:
1 paczka krewetek blanszowanych 31/40 BIO, 200 g
1 jajko
Szklanka mąki pszennej
Szklanka panierki panko
Sól
Sok z połówki cytryny
Olej do smażenia
Pozostałe:
Kropla oleju słonecznikowego
2 kiwi
2 duże plastry arbuza
1 duże mango
1 papryka czerwona
2 różyczki kalafiora
6 kolb mini kukurydzy konserwowej
2 gałązki selera naciowego
Garść mixu młodych listków
Sól, pieprz do smaku
Sok z limonki
Przygotowanie:
Krewetki rozmrozić i zamarynować w soku z cytryny z odrobiną soli. Kalafiora podzielić na małe kawałeczki i podsmażyć na patelni na odrobinie oleju, aż się zarumieni. Przygotować sos, zmiksować razem wszystkie składniki i przelać do 2 naczynek. Można odstawić do lodówki. Przygotować 2 miski, ułożyć młode listki na spodzie. Pokroić na kawałeczki kiwi, arbuza, mango, kukurydzę, selera i papryką.
Przygotować krewetki. Jajko roztrzepać w pliseczce. Krewetki obtoczyć równomiernie w mące, a następnie w jajku i na koniec w panierce panko. Rozgrzać olej na głębokiej patelni. Oleju musi być dużo, aby krewetki podczas smażenia całe były przykryte. Smażyć je przez 3-4 minuty, aż panierka nabierze złotego koloru.
Składniki ułożyć po równo w dwóch miskach. Na koniec skropić sokiem z limonki. Można posypać solą i pieprzem do smaku.
Serdecznie zapraszamy do zakupu naszych -> BIO Krewetek