Tajska zupa Tom Yum z krewetkami BIO

Tajska zupa Tom Yum z krewetkami BIO

Tajska zupa z krewetkami BIO

Zupa Tom Yum, zwana też Tom Yum Goong to klasyka gatunku, bardzo prosta do wykonania i mało kaloryczna. Zupa jest przygotowywana na bazie bulionu, pasty tom yum (opartej na takich składnikach jak: trawa cytrynowa, chilli, tamarynd – czyli o owoc drzewa pochodzącego z Indii). Nadaje on każdej potrawie specyficzny, słodko-pikantny smak; szalotka, czosnek, galangal – czyli przyprawa o imbirowo-pieprzowym smaku, stosowana w kuchni tajskiej i kuchni indonezyjskiej do zup i curry, sok, liście z limonki i mleka kokosowego. Jest delikatna i pikantna zarazem, co czyni ja wyjątkową. Przygotowywana jest często z kurczakiem, ale też z krewetkami.

Danie dla 4 osób

Przygotowanie 20 minut

Składniki:

1 opakowanie krewetek BIO surowych z ogonkiem 31/40, 320 g

1 litr bulionu warzywnego

30 g pasty Tom Yum

1 szklanka mleka kokosowego gęstego

1 szklanka pomidorów krojonych z puszki

4 łyżki sosu rybnego

Sok z 1 cytryny

Sok z 1 limonki

Makaron ryżowy

Sól

1 łyżka brązowego cukru

10 pomidorków cherry do dekoracji 

Listki świeżej kolendry

Opcjonalnie siekana papryczka chili

Przygotowanie:

Krewetki rozmrozić i skropić łyżką soku z cytryny, limonki oraz sosu rybnego. Lekko  posolić i odstawić. Bulion należy wlać do garnka i zagotować. Dodać mleko kokosowe i  pomidory z puszki (można je zbledować), cukier, wymieszać dobrze i gotować przez około 5 minut. Dodać krewetki wraz z zalewą i gotować około 2 minuty, doprawić sosem rybnym i  sokiem z cytryny i limonki.  Podawać z makaronem ryżowym, udekorowane połówkami pomidorków i świeżą kolendrą. Opcjonalnie można udekorować siekaną papryczką chili.

Serdecznie zapraszamy do zakupu naszych -> BIO Krewetek

Wszystkie przepisy z BIO Krewetkami Primefrost