Tajska zupa Tom Yum z krewetkami BIO
Zupa Tom Yum, zwana też Tom Yum Goong to klasyka gatunku, bardzo prosta do wykonania i mało kaloryczna. Zupa jest przygotowywana na bazie bulionu, pasty tom yum (opartej na takich składnikach jak: trawa cytrynowa, chilli, tamarynd – czyli o owoc drzewa pochodzącego z Indii). Nadaje on każdej potrawie specyficzny, słodko-pikantny smak; szalotka, czosnek, galangal – czyli przyprawa o imbirowo-pieprzowym smaku, stosowana w kuchni tajskiej i kuchni indonezyjskiej do zup i curry, sok, liście z limonki i mleka kokosowego. Jest delikatna i pikantna zarazem, co czyni ja wyjątkową. Przygotowywana jest często z kurczakiem, ale też z krewetkami.
Danie dla 4 osób
Przygotowanie 20 minut
Składniki:
1 opakowanie krewetek BIO surowych z ogonkiem 31/40, 320 g
1 litr bulionu warzywnego
30 g pasty Tom Yum
1 szklanka mleka kokosowego gęstego
1 szklanka pomidorów krojonych z puszki
4 łyżki sosu rybnego
Sok z 1 cytryny
Sok z 1 limonki
Makaron ryżowy
Sól
1 łyżka brązowego cukru
10 pomidorków cherry do dekoracji
Listki świeżej kolendry
Opcjonalnie siekana papryczka chili
Przygotowanie:
Krewetki rozmrozić i skropić łyżką soku z cytryny, limonki oraz sosu rybnego. Lekko posolić i odstawić. Bulion należy wlać do garnka i zagotować. Dodać mleko kokosowe i pomidory z puszki (można je zbledować), cukier, wymieszać dobrze i gotować przez około 5 minut. Dodać krewetki wraz z zalewą i gotować około 2 minuty, doprawić sosem rybnym i sokiem z cytryny i limonki. Podawać z makaronem ryżowym, udekorowane połówkami pomidorków i świeżą kolendrą. Opcjonalnie można udekorować siekaną papryczką chili.
Serdecznie zapraszamy do zakupu naszych -> BIO Krewetek