Sylwestrowe krewetki BIO w sosie maślanym z szampana

Gotowi na sylwestrową noc? Powitajcie Nowy Rok szampanem oraz krewetkami BIO w sosie maślanym z szampana! 🍾🍤🥂🎉🎊
Przygotowanie: 70 minut
Składniki dla 2-3 osób:
🎉200 g krewetek blanszowanych 41-50 BIO
🎉1½ szklanki szampana (może być półwytrawny) lub wina musującego
🎉1 cebula szalotka
🎉4 ziemniaki
🎉2 łyżki sosu rybnego
🎉3 łyżki soku z cytryny
🎉4 łyżki masła
🎉1 łyżka stołowa miodu
🎉1 łyżka oliwy z oliwek
🎉garść suszonej żurawiny
🎉sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Rozmrożone krewetki i pokrojoną połowę cebuli ułóż do miseczki. Pół szklanki szampana wymieszaj z sokiem z cytryny, oliwą, sosem rybnym, solą i pieprzem. Tak wykonaną marynatą zalej krewetki i cebulę. Odstaw do lodówki na minimum godzinę. W międzyczasie obierz i pokrój na grube plastry i ugotuj ziemniaki w solonej wodzie. Następnie odstaw, aby ostygły. Szklankę szampana wlej na patelnię. Dodaj drugą połowę krojonej cebuli, łyżkę miodu i żurawinę. Gotuj na średnim ogniu, tak aby sos się zredukował do ¼ objętości, dodaj 2 łyżki masła i zamieszaj, aż masło się rozpuści. Nie może się zagotować, aby masło się nie zważyło. Na patelni podsmaż na maśle ziemniaki, aż się zrumienią. Krewetki wyjmij z marynaty i usmaż na 2 łyżkach masła na osobnej patelni. Następnie włóż je do patelni z sosem i zamieszaj. Na talerzykach ułóż podsmażone plastry ziemniaków, a na nich krewetki oraz polej sosem z żurawiną i cebulką.
Serdecznie zapraszamy do zakupu naszych -> BIO Krewetek
Jeśli czujecie niedosyt- zapraszamy na więcej:)