Kolorowy Bowl z BIO krewetkami w panko

Kolorowy bowl z BIO krewetkami w panko, owocami i sosem miętowym

Kolorowy Bowl z BIO krewetkami w panko
Kolorowy Bowl z BIO krewetkami w panko

Danie dla 2 osób

Przygotowanie 20-25 minut

Składniki:

Sos miętowy:

Śmietana 30% pół szklanki

4 listki mięty

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżeczka soku z limonki

Pół łyżeczki brązowego cukru

Sól do smaku

Pieprz do smaku

Krewetki:

1 paczka krewetek blanszowanych 31/40 BIO, 200 g

1 jajko

Szklanka mąki pszennej

Szklanka panierki panko

Sól

Sok z połówki cytryny

Olej do smażenia

Pozostałe:

Kropla oleju słonecznikowego

2 kiwi

2 duże plastry arbuza

1 duże mango

1 papryka czerwona

2 różyczki kalafiora

6 kolb mini kukurydzy konserwowej

2 gałązki selera naciowego

Garść mixu młodych listków

Sól, pieprz do smaku

Sok z limonki 

Przygotowanie:

Krewetki rozmrozić i zamarynować w soku z cytryny z odrobiną soli.  Kalafiora podzielić na małe kawałeczki i podsmażyć na patelni na odrobinie oleju, aż się zarumieni. Przygotować sos, zmiksować razem wszystkie składniki i przelać do 2 naczynek. Można odstawić do lodówki. Przygotować 2 miski, ułożyć młode listki na spodzie. Pokroić na kawałeczki kiwi, arbuza, mango, kukurydzę, selera i papryką. 

Przygotować krewetki. Jajko roztrzepać w pliseczce. Krewetki obtoczyć równomiernie w mące, a następnie w jajku i na koniec w panierce panko. Rozgrzać olej na głębokiej patelni. Oleju musi być dużo, aby krewetki podczas smażenia całe były przykryte. Smażyć je przez 3-4 minuty, aż panierka nabierze złotego koloru.

Składniki ułożyć po równo w dwóch miskach.  Na koniec skropić sokiem z limonki. Można posypać solą i pieprzem do smaku.

Serdecznie zapraszamy do zakupu naszych -> BIO Krewetek

Wszystkie przepisy z BIO Krewetkami Primefrost