Krewetki BIO zawijane w cieście francuskim z dżemem figowym

Krewetki BIO zawijane w cieście francuskim z dżemem figowym

Krewetki BIO zawijane w cieście francuskim z dżemem figowym

Efektowna przekąska na szybko, kiedy zaskoczą Ciebie niespodziewani goście lub oryginalny dodatek do świątecznego barszczu, dla tych którzy uwielbiają połączenie tradycji i oryginalności. Ciekawe połączenie krewetek ze słodkim dżemem, bo bardzo lubimy takie nieoczywiste kombinacje smakowe.

Składniki:

12 krewetek BIO, blanszowanych 31-40

1 ciasto francuskie w rolce

1 jajko

12 łyżek dżemu figowego (lub żurawinowego, czy pomarańczowego)

garść płatków migdałów

 

Przygotowanie:

Ciasto francuskie pokroić wzdłuż na paseczki o szerokości ok. 1,5 cm. Krewetek nie rozmrażać. Każdą zawinąć paseczek ciasta francuskiego posmarowany wcześniej 1 łyżeczką dżemu figowego, tak aby można było chwycić za ogonek. Ogonka, nie zawijamy ciastem. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Krewetki zawinięte w ciasto francuskie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepać i posmarować każdą krewetkę. Posypać z wierzchu płatkami migdałów. Piec około 15-20 minut, aż ciasto się zarumieni i nabierze złotego koloru. Czas pieczenia zależy do piekarnika, więc należy bacznie obserwować. Tak przygotowane krewetki można podawać z dżemem lub sosem. Aby je zjeść wystarczy chwycić za ogonek.

Serdecznie zapraszamy do zakupu naszych -> BIO Krewetek

Miłośników innych smaków zapraszamy na pozostałe przepisy:

Wszystkie przepisy z BIO Krewetkami Primefrost