Krewetki BIO zawijane w cieście francuskim z dżemem figowym
Efektowna przekąska na szybko, kiedy zaskoczą Ciebie niespodziewani goście lub oryginalny dodatek do świątecznego barszczu, dla tych którzy uwielbiają połączenie tradycji i oryginalności. Ciekawe połączenie krewetek ze słodkim dżemem, bo bardzo lubimy takie nieoczywiste kombinacje smakowe.
Składniki:
12 krewetek BIO, blanszowanych 31-40
1 ciasto francuskie w rolce
1 jajko
12 łyżek dżemu figowego (lub żurawinowego, czy pomarańczowego)
garść płatków migdałów
Przygotowanie:
Ciasto francuskie pokroić wzdłuż na paseczki o szerokości ok. 1,5 cm. Krewetek nie rozmrażać. Każdą zawinąć paseczek ciasta francuskiego posmarowany wcześniej 1 łyżeczką dżemu figowego, tak aby można było chwycić za ogonek. Ogonka, nie zawijamy ciastem. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Krewetki zawinięte w ciasto francuskie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepać i posmarować każdą krewetkę. Posypać z wierzchu płatkami migdałów. Piec około 15-20 minut, aż ciasto się zarumieni i nabierze złotego koloru. Czas pieczenia zależy do piekarnika, więc należy bacznie obserwować. Tak przygotowane krewetki można podawać z dżemem lub sosem. Aby je zjeść wystarczy chwycić za ogonek.
Serdecznie zapraszamy do zakupu naszych -> BIO Krewetek
Miłośników innych smaków zapraszamy na pozostałe przepisy: